Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Paloheinä, Uutiset

Paloheinä soi –tapahtuma yhdistää asukkaita ja taiteilijoita

Paloheinä Soi

Susanna Haavisto ja Esa Helasvuo Hyvän Paimenen kirkossa pidetyssä konsertissa. Kuva: Sirpa Pääkkönen.

Paloheinään on kehittynyt virkeä kaupunkitapahtuma, joka syksyisin tarjoaa hyviä konsertteja ja yhdistää ammattilaisia ja talkooväkeä.

Paloheinä soi –tapahtuma käynnistyi viisi vuotta sitten. Se on levittäytynyt moneen paikkaan Paloheinässä. Tapahtuman taustalla on vapaaehtoisten joukko. Vuosien aikana on saatu hyvää kokemusta käytännön järjestelyistä. Vapaaehtoiset markkinoivat tapahtumaa, myyvät tilaisuuksissa lippuja, huolehtivat siitä, että esitystilat ovat kunnossa ja järjestävät väliaikatarjoilut. Myös monet paikalliset yritykset ja Helsingin kaupunki tukevat tapahtumaa.

Tänä vuonna pääesiintyjä Hyvän Paimenen kirkossa oli näyttelijä-laulaja Susanna Haavisto, joka tulkitsi itselleen läheisiä lauluja pianisti Esa Helasvuon säestyksellä. Susanna Haavisto on valovoimainen esiintyjä, joka laulujen välillä kertoo omasta elämästään ja siitä, miksi kukin laulu on hänelle tärkeä. Muistoja liittyy muun muassa lapsiin. Paloheinässä syntyivät Susannan ja säveltäjä Juha Tikan kaksi lasta ja Paloheinässä Susanna saa nyt hoitaa ensimmäistä lapsenlastaan.

Susanna esitti lauluja muun muassa musikaalista Kraanat auki sekä Edith Piafin ja Jaques Brelin klassikoita.
-Kirjoitin sanat lauluun Hiekkalaatikon naiset ja pyysin miestäni Juha Tikkaa säveltämään sen. Juha tuhahti, ettei hän sävellä noin huonoa tekstiä.

Sävellys kuitenkin syntyi ja samalla laulu, joka koskettaa ruuhkavuosia eläviä pienten lasten vanhempia sukupolvesta toiseen. Hiekkalaatikko on paikka, jossa jaetaan arjen kaaosta ja huolia mutta myös iloja.

Paloheinä soi -tapahtuma tarjoaa ammattilaisten lisäksi esiintymisareenan myös harrastajille. Naisduo Laulavat Ladyt eli Anita Kallasvuo ja Perita Sipiläinen esittivät jazzahtavaa musiikkia Paloheinän kirjastossa täydelle salille pianisti Sini Koivumäen säestyksellä. Naiset todistivat, miten laadukasta Suomessa on myös harrastajavoimin syntyvä musiikki, joka on mietitty asusteita ja koreagrafiaa myöten. Naisilla oli yllään 1920-lukuun viittaavat hameet, korut ja koristeet.

Hoitokoti Päiväkummussa yleisönä on aina myös hoitokodin asukkaita. Tämän vuoden esiintyjät, Marino & Sunrise orchestra, tarjosivat annoksen nostalgiaa, kun yhtye soitti musiikkia neljäkymmentä vuotta kestäneeltä uraltaan. Yhtyeen keulakuva Marino hauskutti yleisöä juonnoillaan. Trumpetisti El Papa Korhonen säväytti polvistumalla ja laskeutumalla maahan saakka puhaltamaan tunnelmallisia melodioita soittimestaan.

Perhepäivää vietettiin Paloheinän ala-asteella. Tarjolla oli muun maussa buffetti, polkupyörien huoltoa ja onnenpyörä. Lapset ja aikuiset työskentelivät yhdessä ja viidesluokkalaiset ottivat vastuuta tapahtumasta. Perhepäivän aloitti musiikkisatu Tyttö ja Huiluhaltiatar. Lapset ja vanhemmat osallistuivat Tuuli Paasolaisen hauskaan esitykseen. Musiikkisadun viesti on älä luovuta, jaksa yrittää. Perhepäivä päättyi taikuri Klabbiksen taikashowhun, jossa arvuuteltiin, milloin ja mihin pallo, huivi tai naru katosi ja mistä se tuli esille.

 

Teksti ja kuva: Sirpa Pääkkönen

Share