Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Pakilat, Uutiset

Taidetta Pakilassa

Reihcstein_A

Alexander Reichstein ja Minotauros. Kuva: Erja Vuorio.

Ilmeikkäät veistokset pakilalaisella pihalla ilahduttavat ohikulkijoita. Teosten takana on kansainvälisesti menestynyt taiteilija. 

Moni kulkija hieraisee silmiään Lepolantien länsipäässä Länsi-Pakilassa havaitessaan pientalon tontilla istuvaa härkää muistuttavan hahmon. Syvemmällä pihamaalla seisoo arvoituksellisesti hymyilevä merenneito ja koivujen välissä laskeutuu poikastensa luo ruokanyyttejä tuova keiju. Olemme taiteilija Alexander Reichsteinin kotipihalla. Joka vuosi joulun aikaan Reichstein rakentaa pihalle ohikulkijoiden iloksi myös Petteri Punakuonon reessä matkustavan joulupukin. Ja tuo härkää muistuttava hahmo on oikeasti Minotauros.

Kuvituksista installaatioihin

Alexander Reichstein on syntynyt Moskovassa 1957.  Hän on valmistunut kuvittajaksi ja graafiseksi suunnittelijaksi. Kuvitusten lisäksi hän on tehnyt veistoksia ja installaatioita. Omien lasten myötä teoksia alkoi syntyä yhä enemmän lapsiyleisölle. Nykyisin tuotannon painopiste on kolmiulotteisessa tilataiteessa. Teokset haastavat katsojaa oivaltamaan ja osallistumaan.

Yksi ehkä parhaiten kotimaisen yleisön mieleen jääneistä Alexander Reichsteinin töistä lienee Helsinki Luxissa 2016 esillä ollut ”He olivat täällä” –valoteos.  Tuolloin Sofiankadulla oli 12 Helsingin historiaan liittynyttä hahmoa. Teossarja on vuosien saatossa kasvanut ja hahmoja eri historiallisilta aikakausilta on jo 55.

Kansainvälinen arvostettu ura

Alexander Reichsteinin teoksia on ollut ja on esillä eri puolilla maailmaa ja Suomea, osa pysyvästi. Taiteilijan arvostuksesta kertovat toistuvat näyttelykutsut ja osallistumispyynnöt eri maailmankolkista, kuten myös useat kulttuuripalkinnot.

Yleisö tekee taiteen

Alexander Reichstein käyttää materiaaleinaan mm. metallilankaa, pahvia ja kangasta. Kiveltä näyttävät patsaat ovatkin paperimassalla päällystettyä styroksia.

Alexander Reichsteinille on tärkeää vuorovaikutus yleisön kanssa. Reichstenin mielestä teos ei ole valmis ennen kuin siihen on yhdistynyt katsojan panos: omalla mielikuvituksellaan katsoja viimeistelee teoksen. Reichstein toteuttaa myös taidekursseja ja –tapahtumia lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Kun pyydän Reichsteinia nostamaan joitain erityisiä teoksia tuotannostaan, hän kieltäytyy kohteliaasti.
-Teokset ovat kuin lapsiani – ei isä voi nimetä yhtä lapsistaan muita rakkaammaksi, sanoo Reichstein hymyillen.

Työt ja koti saman katon alla

Alexander Reichstein on asunut ja työskennellyt Suomessa vuodesta 1990. Suomeen hänet toi alun perin kaksikielisyyteen perehtyneenä kielitutkijana työskentelevän vaimon lyhyeksi tarkoitettu projekti. Perhe asui ensin Maunulassa. Kun Suomessa asuminen alkoi näyttää pysyvältä, perhe hankki talon Lepolantieltä 2006. Katu oli Reichsteinille tuttu aikaisemmin yksityishenkilölle tehdystä tilaustyöstä Lepolantie 75:n katolla komeilee hänen tekemänsä haikaranpesä.

Rohkeasti peremmälle!

Alexander Reichstein toivottaa ohikulkijat tervetulleiksi katsomaan pihan teoksia tarkemmin ja jopa kurkistamaan työtiloihin, jos sieltä pilkottaa valoa tai ovi on auki.
-Ei tarvitse epäröidä tai ujostella, tervetuloa vain rohkeasti peremmälle, kutsuu Reichstein.

Lisätietoja: http://www.reichstein.name.

Teksti: Erja Vuorio.

Kuva: Erja Vuorio ja Alexander Reichstein

Share