Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Urheilu & liikunta, Uutiset

Gnistanin valmennuksessa kansainvälinen ote

Roberto Nuccio

Roberto Nuccio. Kuva: Arto Alho.

Italialainen Roberto Nuccio aloitti IF Gnistanin urheilutoimenjohtajana viime vuoden marraskuussa. Tämän lisäksi Nuccio toimii miesten edustusjoukkueen sekä A-junioreiden päävalmentajana.

Kertoisitko hieman tarkemmin, mitä tavalliseen työpäivääsi kuuluu ja mitkä tehtävät kuuluvat toimenkuvaasi?

Riippuu luonnollisesti päivästä, mutta yleensä aamulla pyrin hoitamaan paperihommia, vastailemaan erilaisiin yhteydenottoihin sekä suunnittelemaan harjoituksia, sillä urheilutoimenjohtajan roolin lisäksi olen myös valmentaja. Tehtäviini kuuluu valmennuslinjan päivittäminen, juniorivalmentajien valitseminen, pelaajien kehityksen suunnittelu ja toteuttaminen sekä naisjalkapallon kehitysstrategian luominen. Harjoituskentillä käyn katsomassa muiden valmentajien vetämiä harjoituksia ja pelejä. Vastaan myös seuran järjestämien tapahtumien suunnittelusta, kansainvälisestä toiminnasta, sekä osallistumisesta toimintaan yhteistyökumppaneiden kanssa. Työpäivät ovat usein todella pitkiä, sillä aloitan yleensä työskentelyn aamukahdeksalta ja lopetan illalla kymmenen aikoihin.

Aloitit urheilutoimenjohtajan roolissa viime vuoden marraskuussa. Millaisia muutoksia Gnistanissa on tehty viimeisen yhdeksän kuukauden aikana?

Olemme tehneet paljon töitä, jotta uusittu valmennuslinja sekä metodologia näkyisi kentällä jokapäiväisessä tekemisessä. Tämän lisäksi olen kouluttanut valmentajia pedagogisesti, teknisesti, taktisesti, fyysisesti sekä henkisesti. Haluan, että Gnistanissa pyritään pelaamaan erilaista jalkapalloa kuin yleensä Suomessa. Pienemmissä ikäluokissa tämä muutos on näkynyt parhaiten, mutta tie on vielä pitkä. Aloittaessani urheilutoimenjohtajana meillä oli muutama juniorivalmentaja, jotka olivat tyytymättömiä seurassa tapahtuviin asioihin. Nyt kuitenkin nämä samat valmentajat haluavat jatkaa Gnistanissa myös ensi kaudella, joten tämä on konkreettisin esimerkki, että olemme tehneet jotain oikein. Haluan, että kaikki Gnistanissa puhaltavat yhteen hiileen ja ajattelevat seuran yhteistä etua.

Mitä konkreettisia asioita haluat nähdä harjoituskentillä päivittäisessä tekemisessä sekä millaisia arvoja Gnistan edustaa seurana?

Ensinnäkin haluan, että seuran juniorit eivät harjoittele tekniikkaa paikallaan, vaan pelinomaisissa tilanteissa. Nykyaikana tämä on erittäin tärkeä asia jalkapallossa. Merkittäviä asioita ovat myös pelin ymmärtäminen sekä harjoittelutempo. Olemme menneet näiden asioiden suhteen eteenpäin, mutta tekemistä riittää yhä. Arvojen suhteen haluaisin, että kaikki seuran jäsenet ovat ylpeitä, mutta samalla myös riittävän nöyriä. Mielestäni meidän toiminnan tulee olla reilua, rehellisestä sekä tarpeeksi avointa.

Mitkä ovat mielestäsi suurimmat ongelmat suomalaisessa juniorityössä?

Suomessa usein ajatellaan junioripuolella liikaa yksittäisten pelien voittamista, mutta samalla unohdetaan koko kehitysprosessi. Yksi suurimmista eroista on myös jalkapallokulttuuri. Ympäri Eurooppaa pelaajat katsovat pelejä televisiosta sekä kentillä päivittäin ja ovat ylipäätään kiinnostuneita lajista eri tavalla. Suomi on mennyt viimeisen 10 vuoden aikana paljon eteenpäin jalkapallomaana ja siitä hyvänä esimerkkinä päätoimisten työntekijöiden lisääntyminen. Seuroissa sekä liiton piireissä olisi myös hyvä muistaa, että päätoimisuus ei takaa laatua ja tulisi olla tietyt kriteerit, millä työntekijöitä palkataan seuroihin. Valitettavasti meillä on vielä hyvin vähän henkilöitä, jotka tekevät töitä jokaisella solullaan ja ovat ylpeitä seurasta, jossa työskentelevät.

Teksti: Eelis Goebel

Kuva: Arto Alho

Share