Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Uutiset

Molla Mills – käsityöilmiö naapurissamme

Molla Mills

Virkkurin kuosikirja on Molla Millsin tuorein virkkauskirja.

Molla Mills tunnetaan käsityöpiireissä lumoavista ja graafisista virkkausmalleistaan. Häneltä ilmestyi tänä syksynä viides virkkauskirja. Millsin kansainväliseksi laajentunut suosio alkoi epätavallisesti hänen ensimmäisestä kirjastaan.

Molla Millsin mummola-tunnelmaa henkivä studio sijaitsee nykyään Tapanilassa, entisessä puukoulussa. Talosta remontoidaan parhaillaan alueen omaa kulttuuritilaa ja siellä järjestetään jo monenlaista toimintaa paikallisten iloksi. Molla Mills remontoi studion koulun yläkertaan isänsä avustuksella. Millsin vanhemmat ovat molemmat käsityöihmisiä ja perheen lapset saivat vapaasti kokeilla taitojaan, sotkea ja käyttää kotoa löytyviä materiaaleja. Molla Mills innostuikin jo lapsena käsitöistä. Taideteollisessa korkeakoulussa opiskellessaan hän päätyi tekemään ensimmäisen virkkauskirjansa.

Virkkauksen modernisoija

Mills on tunnettu graafisista ja moderneista malleistaan, jotka on helppo tunnistaa missä tahansa.
-Kun tein taustatutkimusta ensimmäistä kirjaani varten, isoäidinneliöt tuntuivat tulvivan joka tuutista. Virkkaus kaipasi selvästi päivittämistä. Olen aina ollut innostunut graafisista linjoista ja mustavalkoisuus tuntui aluksi luonnolliselta, koska en osannut vielä oikein käyttää värejä, Molla Mills sanoo.

Uudessa kirjassaan Molla Mills esittelee suosikkikuosejaan. Muiden käyttöesineiden joukossa huomion kiinnittävät virkatut julisteet, jotka lähestyvät taidetta.
-Uusinta kirjaani tehdessä tuli buusti tehdä enemmän julisteita ja siirtyä hieman taiteellisempaan suuntaan. Haluan haastaa itseäni, siirtyä vapaampaan virkkaukseen, opetella jonkin kokonaan uuden käsityötekniikan ja yhdistää sitä virkkaukseen, Molla Mills kertoo.

Virkkuri ympäri maailmaa

Molla Mills on hyvin suosittu ulkomailla, mm. Espanjassa ja Etelä-Amerikassa riittää kiihkeitä faneja. Millsin Instagram-postaukset keräävät toiveita työpajoista eripuolilla maailmaa. Netin kautta on tullut paljon yhteistyötarjouksia ja kontakteja toisiin käsityöihmisiin sekä -yrityksiin.
-Tykkään Instagramista tosi paljon. Se on lempeä kanava, kukaan ei yleensä valita siellä. Aloin tehdä kirjoja, jotta ihmiset löytäisivät käsitöiden ihanuuden. Instagram on yksi väline, jolla tätä ajatusta voi välittää eteenpäin, Molla Mills kertoo.

Molla Mills on onnistunut siinä, mitä moni yrittää – menestynyt käsityöläisyrittäjänä.
-Käsityötä pidetään harrastuksena. Menestyminen edellyttää kuitenkin kovaa työtä ja brändin rakentamista alusta asti. Minulla on ollut taiteilijanimi jo yli 10 vuotta. On tärkeää olla tunnistettava ja tehdä koko ajan omaa pr:ää. Alussa jouduin tarjoamaan omaa työtäni monta kertaa ilman vastausta. Nykyään, kun nimi on jo tunnettu, projekteja tulee muutenkin. Monta kertaa olen kuitenkin ollut lopettamisen rajoilla. Toisaalta on todella upea tunne, kun oma kirja tulee vastaan kirjastoissa ulkomaillakin, Molla Mills sanoo.

Molla Millsin talvi kuluu Etelä-Amerikassa 3,5 kk:n työpajakiertueella.
-Pidän virkkaustyöpajoja Brasiliassa ja Chilessä, toivottavasti myös Boliviassa. Meksikossakin olisi ihana käydä. Etelä-Amerikan jälkeen ovat vuorossa Skotlannin käsityömessut, Mills sanoo.

Matkan jälkeen suunnitelmissa on avata viimein nettikauppa omille malleille. Tähän asti Molla Millsin virkkauskuosit ovat olleet saatavilla vain kirjoissa.

Teksti: Susan Wilander

Share