Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Oulunkylässä valaistaan maamerkkejä

kulttuurikohteiden valaisu

Tapio Rautavaaran patsas Oulunkylän torilla. Kuva: Kukka Kaarina Korkeaoja.

Tapio Rautavaaran patsas ja vanha kirkko vuorossa ensimmäisinä

Helsingin kaupunki ja yksityiset kiinteistönomistajat ovat viime vuosina panostaneet kantakaupungin rakennusten ja muistomerkkien valaisemiseen. Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kaupunki valaisi pysyvästi kaikki keskusta-alueen merkittävät veistokset.

Myös Oulunkylässä on arvokasta kulttuuriperintöä, jonka valaisemisella voitaisiin lisätä viihtyisyyttä ja vahvistaa alueen identiteettiä.  Ensisijaisia kohteita ovat Tapio Rautavaaran muistomerkki, Seurahuone ja Oulunkylän vanha kirkko.

Pimeän vuosipuoliskon kynnyksellä Oulunkyläinen-lehti esitti  Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön kaupunkitekniikkayksikön päällikölle Olli Markkaselle ja Oulunkylän seurakunnan kirkkoherralle Ulla Kososelle valaisemiseen liittyviä kysymyksiä.

Tapio Rautavaaran muistomerkki

Tapio Rautavaaran muistomerkki Oulunkylän torilla  kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan.  Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön kaupunkitekniikkayksikön päällikkö Olli Markkasen vastuualueeseen kuuluu kaupunkiympäristön valaiseminen.
-Tapio Rautavaaran patsas on merkittävä taideteos, Olli Markkanen toteaa,  ja lisäksi Rautavaara oli  helsinkiläinen ja oulunkyläläinen. Suomi 100 -juhlavuoden  valaistusprojektissa päätimme kuitenkin, että ensin valaisemme vain ”kivikaupungin” kohteita. Niitä  on  paljon ja resurssimme ovat rajalliset.

-Tapio Rautavaaran patsaan osalta päätimme, että myös se valaistaan pysyvästi ja aikataulutimme valaistuksen toteutettavaksii talvikaudella 2018 – 2019, jatkaa Markkanen.

Oulunkylän Seurahuone

Vuonna 1897 valmistunut Oulunkylän Seurahuone sijaitsee Larin Kyöstintiellä Veräjämäessä.  Asukastalona toimivan Seurahuoneen omistaa Helsingin kaupunki. Rakennukseen on esteetön näkymä Oulunkylän asemalta. Seurahuoneella on parhaillaan menossa remontti.
-Seurahuoneen remonttiin on budjetoitu puoli miljoonaa euroa, toteaa Olli Markkanen.  Remontin tavoitteena on pitää rakennus kunnossa. Kohteesta voi löytyä työn edetessä lisää lahoja rakenteita ja muita kosteusvaurioita, jolloin työ tuskin valmistuu vuoden loppuun mennessä.
-Seurahuoneen julkisivun valaisemista meneillään olevan remontin yhteydessä ei ole suunniteltu, jatkaa Markkanen.

Oulunkylän vanha kirkko

Oulunkylän keskeisiin kulttuuriperintökohteisiin kuuluu vuonna 1905 valmistunut vanha kirkko Siltavoudintiellä.  Kirkon vieressä on 1931 valmistunut kellotapuli. Oulunkylän seurakunnan kirkkoherra Ulla Kosonen suhtautuu vanhan kirkon valaisemiseen myönteisesti.
-Ajatus vanhan kirkon valaisemisesta yhtenä Oulunkylän kulttuurirakennuksena on mainio, toteaa Ulla Kosonen. Seurakunta tekee parhaansa voidakseen toteuttaa vanhan kirkon valaistuksen jossain muodossa jo tulevana talvena.

Teksti ja kuva: Kaarina Kukka Korkeaoja

Share