Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Uutiset

Oma Stadi paremmaksi yhdessä ideoiden

osallistava budjetointi

Osallistavaa budjetointia pelin avulla. Kuva: Helsingin kaupunki.

Helsingin kaupunki on varannut 4,4 miljoonaa euroa kaupunkilaisten ideoiden toteuttamiseen. Marraskuun aikana kaupunkilaiset voivat tehdä OmaStadi.hel.fi -verkkosivulla ehdotuksia siitä, mihin raha pitäisi käyttää. Loppusyksyn aikana järjestetään eri puolilla kaupunkia avoimia työpajoja, joissa ehdotuksia voi ideoida yhdessä muiden kanssa.

Osallistuva budjetointi on uudenlainen vaikuttamisen tapa, joka on käytössä monissa suurkaupungeissa, kuten Pariisissa ja New Yorkissa. Helsingissä osallistuvaa budjetointia toteutetaan nyt ensimmäistä kertaa koko kaupungin laajuisena. Toimintatapa on pysyvä, eli summa tulee kaupunkilaisten päätettäväksi vuosittain.

Osallistuvan budjetoinnin ensimmäisessä vaiheessa kerätään ideoita siitä, mikä tekisi kaupungista toimivamman, viihtyisämmän, turvallisemman tai hauskemman. Tarvittaisiinko alueelle uudenlainen kuntoilupaikka tai parempia ajanviettopaikkoja nuorille? Vai pitäisikö palkata vuodeksi työntekijä viemään taidetta vanhusten palvelutaloihin?

Talven aikana ideoista kehitetään yhdessä toteutuskelpoisia suunnitelmia ja asiantuntijat laskevat suunnitelmille hinnat. Toteutettavan ehdotuksen minimisumma on 35 000 euroa. Tällä minimisummalla tavoitellaan vaikuttavia, laajoja alueita hyödyttäviä hankkeita. Rahasta päätetään aina vuodeksi kerrallaan, eli ehdotusten tulee olla kertaluontoisia. Esimerkiksi pysyvää henkilökuntaa ei siis voida palkata osallistuvan budjetoinnin rahalla.

Keväällä kaikki yli 12-vuotiaat helsinkiläiset saavat äänestää, mitkä hankkeet kaupunki toteuttaa. Viidesosa rahasta on varattu koko kaupunkia koskevien ehdotusten toteuttamiseen ja loput väkiluvun mukaan kaupungin seitsemälle suuralueelle.

Lisätietoja osallistuvasta budjetoinnista löydät osoitteesta OmaStadi.hel.fi sekä alueesi stadiluotsilta: hel.fi/stadiluotsit.

Teksti: Ella Tanskanen

Share