Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Metsälä, Uutiset

Pääkirjoitus 5/2018: Haluatko kirjailijaksi?

Montessoripedagogiikka

Lisätietoja Montessoripedagogiikka – Oppimisen iloa -kirjasta saa osoitteesta: www.montessoripedagogiikka.fi.

Suomalaiset ovat innokkaita kirjoittajia. Isommat kustantamot kertovat jokainen saavansa noin 1000 käsikirjoitusta vuodessa, joista muutama promille päätyy julkaistavaksi. Mikä kirjoittamisessa kiehtoo? Ihmisellä on ikiaikainen tarve tarinoiden kertomiseen. Haluamme välittää ajatuksia ja tunteita sanallisessa muodossa, ja myös vaikuttaa toisiin. Kirja on tähän mainio väline.

Kirjoittaminen vaatii harjoitusta. Loistavakaan tarina ei välttämättä muodostu menestysteokseksi, jos sanat eivät asetu paperille oikealla tavalla. Kirjoittamisoppaista löytyy hyviä neuvoja. Netistä saa vielä täydennystä taidoilleen erilaisista blogeista ja vlogeista, jotka käsittelevät kirjoittamisen eri aspekteja. Kirjoittamisesta järjestetään myös runsaasti kursseja. Kaksi menetelmää on kuitenkin ylitse muiden: lukeminen ja kirjoittaminen.

Lukemalla paitsi sivistyy, myös laajentaa sanavarastoaan. Siinä oppii käyttämään erilaisia tekstin rakenteita ja analysoimalla kirjoja huomaa, millaisia keinoja muut käyttävät tarinansa esille tuomiseen. Kirjoittaminen auttaa harjoittelemaan opittua käytännössä. Varsinkin, jos antaa tekstinsä kriittisen lukijan tarkasteltavaksi ja ottaa onkeensa saamastaan palautteesta.

Olin yksi niistä monista, joiden unelmana on kirjoittaa kirja. Tänä vuonna siitä tuli totta. Kirjoitin tietokirjan montessoripedagogiikasta, opetusmenetelmästä, jolla on saavutettu erinomaisia tuloksia ympäri maailmaa. Olen harjoitellut kirjoittamista parikymmentä vuotta erilaisissa viestintätehtävissä, mutta silti kirjan kirjoittaminen opetti paljon uutta. Se onkin varmasti yksi kirjoittamisen parhaita puolia – koskaan ei ole valmis. Jokainen uusi teksti on mahdollisuus parantaa taitojaan. Siksi minäkin suunnittelen jo uutta kirjaa…

Jos kirjoittaminen kiinnostaa sinua ja haluat päästä harjoittelemaan taitojasi käytännössä, ota yhteyttä! Lehteemme mahtuu aina mukaan uusia innokkaita kirjoittajia. Oulunkyläisessä sinulla on mahdollisuus kertoa tarinasi paikalliselle yleisölle.

Susan Wilander

päätoimittaja

Share