Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Uutiset

40 vuotta kuorolaulua Pakilan kirkossa

Vox Sonora kuoro

Vox Sonora -kuoro. Kuva: Seppo Olkkonen.

Kirkkomusiikkia on harjoitettu Pakilan seudulla niin kauan kuin siellä on ollut seurakunnallista toimintaa.

Ensimmäinen varsinainen kirkkokuoro perustettiin dipl.urkuri Kari Jussilan toimesta 1978. Tuosta ajankohdasta alkoi taival, jonka kunniakasta nelikymmenvuotista merkkipäivää juhlimme tänä vuonna.

Jussilan jälkeen seurakunnan kanttoriksi ja samalla kuoron johtajaksi valittiin dipl.urkuri Veikko Asp, jonka työkausi kesti vuodesta 1984 vuoteen 1993. Veikko Asp oli tehtäväänsä sitoutunut kuoronjohtaja, jonka sovituksia laulettiin niin kuorossa kuin hänen perustamassaan Cantico-lauluryhmässäkin.

Vuonna 1994 vakinaisessa kanttorin virassa aloitti kanttori-urkuri, dir.mus. Rauno Myllylä. Hän kehitti kuoron ohjelmistoa entistä monipuolisemmaksi ja vaativammaksi. Kuoron nimeksi muutettiin vuodesta 1996 alkaen Vox Sonora ( = kauniisti soiva ääni) ja alettiin kiinnittää erityistä huomiota virsilaulun monipuolistamiseen erilaisin sovituksin ja instrumentein. Kuoro teki virsilauluista vuosien 1999 ja 2002 aikana useita äänitteitä nimekkäiden ammattilaisten säestyksellä. Vuosittaiseen ohjelmaan kuului myös pääsiäisen aikaan J.S. Bachin Matteuspassio sekä ”Adventista jouluun” –  kirkkomusiikkikonsertti. Vox Sonora –  kuoro teki vuosina 1998 – 2007 useita konserttivierailuita ulkosuomalaisten pariin mm. Floridaan, Australiaan, New Yorkiin ja Kaliforniaan. Myös Virossa, Sloveniassa, Espanjassa ja Hampurissa käytiin kuorovierailuilla. Kun Pakilaan saatiin vuonna 2002 uusi Hyvän Paimenen kirkko, kuoro oli vahvalla musiikkipanoksella mukana vihkiäisissä ja uuden kirkon musiikkitoiminnassa.

Vuonna 2012 seurakunnan A-kanttorin virkaan ja Vox Sonora – kuoroa johtamaan valittiin kuoron nykyinen johtaja, musiikin maisteri Ari Häyrinen, joka aikaisemmin oli johtanut monia nimekkäitä kuoroja, sekä esiintynyt kapellimestarina, urkurina ja pianistina. Monipuolisella musiikillisella ja kuoronjohdon kokemuksellaan hän on ylläpitänyt ja laajentanut lauluohjelmistoa.

Kuoron 40- vuotisjuhlakonsertti pidettiin 25.11.18. runsaslukuisen kuulijakunnan läsnäollessa Pakilan Hyvän Paimenen kirkossa. Konsertin ohjelma oli läpileikkaus kuoron aiemmasta ohjelmistosta sisältäen mm. osia Mozartin Requiemistä, Händelin Messias – oratoriosta sekä Antonio Vivaldin teoksista Magnificat ja Gloria. Ohjelma sisälsi myös J.S. Bachin kantaatin sekä perinteistä suomalaista Sibeliuksen, Madetojan, Piiparisen ja Kuoppamäen musiikkia.

Vox Sonora on tällä  hetkellä 40 – jäseninen aktiivisesti toimiva sekakuoro. Marraskuun alussa 2018 kuoro oli viemässä suomalaista kuoromusiikkia Wienin kansainvälisille musiikkifestivaaleille. Kuoro on tutustunut myös  italialaiseen musiikkiin ja esittänyt alkukielellä osan Pietro Mascagnin  oopperasta Cavalleria Rusticana. Kuoro oli juhlistamassa osallistumisillaan myös Pakilan 600 – vuotisjuhlan tapahtumia. Jatkaakseen nelikymmenvuotista taipalettaan ja pysyäkseen elinvoimaisena kuoro ottaa mielellään rivistöihinsä myös uusia laulajia.

Teksti: Eija Honkala

Kuva: Seppo Olkkonen

Share