Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Uutiset

Con Amore, kuorolaulua rakkaudella!

Con Amore -kuoro

Edessä istumassa Con Amoren kuoronjohtaja Anni-Kaisa Haukka. Takana vasemmalta Leo Silolahti, Jarmo Mäkelä, Eija Repo, Kati Hirvonen, Mella Ylönen, Tomi Hirvonen, Aila Ikonen, Kirsti Silolahti, Mikko Ylönen. Kuva: Kaisa Vuorinen.

En olisi uskonut, jos minulle 25 vuotta sitten olisi tultu kertomaan, että laulan vielä vuonna 2018 Con Amoren riveissä. Con Amore -kuoro sai alkunsa Torpparinmäessä ihan vain muutaman hengen laulelusta. Kauaa ei kuitenkaan kestänyt, ennen kuin kuoroon liittyi uusia jäseniä ja kuoroa lähti vetämään Heikki Väänänen, joka johti kuoroa aluksi liki parikymmentä vuotta. Kuoron nimi Con Amore, rakkaudella, syntyi Italiaan suuntautuneiden harjoitus- ja esiintymismatkojen myötä, kun tutustuimme Pohjois-Italiassa toimivan mieskuoro I Crodaioli:n johtajaan, Padovan konservatorion cembalon soiton opettajaan,  Bepi De Marziin.

Nykymuodossaan kuoroon kuuluu kymmenen laulajaa ja kuoroa johtaa Anni-Kaisa Haukka. Lähes kaikki kuorolaiset ovat Pohjois-Helsingin alueelta Patolasta, Pakilasta ja Torpparinmäestä. Mikä sitten saa kuorolaiset kokoontumaan niin talvi- kuin kevätkaudellakin kerran viikossa harjoituksiin?

Kati Hirvonen, joka laulaa alttoa, kertoo että on kiva laulun ohella tavata mukavia ihmisiä ja että hän lähtee aina harjoituksiin tosi mielellään. Katin mies Tomi laulaa myös kuorossa, heillä laulu on siis yhteinen harrastus. Tomi toteaa, että tämä lauluharrastus on hyvää vastapainoa hänen vaativalle ansiotyölleen.

Muina kommentteina kuorolaiset kertovat mm. äänen pysyvän kunnossa ja kehittyvän, yhteisöllisyyden ja ryhmässä toimimisen, positiivisen energian ja uuden oppimisen, sekä esiintymisten myötä myös kyvyn selvitä uusista haasteista.

Kuoron ohjelmiston perustan muodostavat italiankieliset Bepi De Marzin sävellykset, joita kuorolla on käytössä liki sata laulua. Ohjelmistoon kuuluu kuitenkin aina myös suomalaista kuoromusiikkia unohtamatta muidenkaan maiden musiikkia. Laulut valitaan aina kulloisenkin tilanteen ja teeman mukaan.

Kuoro on vuosien aikana esiintynyt myös Pohjois-Italiassa, sekä Itävallassa. Suomessa olemme osallistuneet kuorotapahtumiin niin Vaasassa kuin Tampereellakin. Yksi mieleenpainuvimmista harjoitus- ja konserttimatkoista on ollut pari vuotta sitten tehty matka Aspön pienelle saarelle Korppoon ulkosaaristossa Paraisten kunnassa. Saarella asuu vakituisesti vain 11 asukasta, mutta loppukesän konserttimme keräsi  kuulijoita liki neljäkymmentä.

Kuoromme harjoittelee Torpparinmäessä kerran viikossa ja parhaillaan on menossa harjoituskausi joulukonserttiamme varten. Joulukonsertti pidetään Paloheinän Päiväkummussa Repovuorentie 12 keskiviikkona 19. päivä joulukuuta klo 18.30. Luvassa siellä on niin perinteisiä kuin italialaisia joululauluja johtajamme Anni-Kaisa Haukan johdolla.

Teksti: Leo Silolahti

Kuvaaja: Kaisa Vuorinen

Share