Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Joulupukki suukon sai

kun joulupukki suukon sai

Tiedämme, että joululapsi Jeesus syntyi Juudean Betlehemissä keisari Augustuksen hallintokaudella. Niin ikään tiedämme, että kuningas Herodeksen aikana murhattiin Betlehemin seudulla lukuisa joukko pieniä poikalapsia. Tiedämme, että joulukuusi on lähtöisin Saksasta 1500-luvulta; voimme olla varmoja siitäkin, että Suomen tunnetuin jouluvirsi on ’Enkeli taivaan’ ja rakastetuin joululaulu ’Maa on niin kaunis’. Näitä asioita tuskin Jaajo Linnonmaakaan lähtisi meiltä kysymään ohjelmassa ’Haluatko miljonääriksi’.

Veikeän jouluhahmon, joulupukin laita on sen sijaan huomattavasti monimutkaisempi. Mihin joulupukki juontaa juurensa? Jaajo voisi antaa ohjelmassaan seuraavat neljä vaihtoehtoa: a) 300-luvulla elänyt Myran piispa Pyhä Nikolaus b) tunnettu hyväntekijä Nikolaus c) merimiesten suojeluspyhimys Nikolaus ja d) lapsirakas piispa Nikolaus. Kilauta kaverille tai poista kaksi väärää vaihtoehtoa. Itse asiassa ei tarvitse poistaa, sillä kyseessä on kompakysymys. Kaikki vastaukset ovat oikeita; piispa Nikolauksen eri puolia ja ominaisuuksia.

Samanlaisen kysymyksen voisimme esittää itse joulusta. Mitkä ovat tärkeimmät ominaisuudet, joista joulumme koostuu? Mistä on todellinen joulu tehty? Vaihtoehtoisia rakennuspalikoita olisi runsaasti: joululapsi, evankeliumi, joulurauha, kuusipuu, jouluruoat, joululaulut, kirkkohartaus, hiljainen hetki kotona, valkoinen maa, seestynyt mieli, ikuinen kaikkeuden kuiske. Joku korostaa toista ja toinen jotakin muuta ominaisuutta. Jollekin joulu lähtee hiljaisuudesta, toiselle laulusta, joillekuille joulun ikuisesta sanomasta. Kun puhutaan ihmisen tunnetasosta, mikään vastaus ei ole ainakaan väärä.

Joulu heijastaa tapahtumana maailman kiehtovinta lumipalloefektiä. Joulupukki lähti liikkeelle hyvää tekevästä piispa Nikolauksesta, joka sai ajan mittaan lahjat ja lahjakorin, punaisen takin ja parran. Joulu lähti Juudeaan syntyneestä Jeesuksesta, joka sai kavereikseen enkelit, tähden, lahjat, laulut, rauhan, kuusen ja ruoat; pallo ei ole vieläkään pysähtynyt. Joulupallo on liikkeessä, minussa ja sinussa.

Tule kohtaamaan joulu joulupukin viralliseen asuntoon Maunulan majalle 15. joulukuuta klo 17!

Teksti: Raivo Savik

Kuva: Myriams fotos

Share