Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Sydäniskuri Oulunkyläläisittäin

sydäniskuri

Sydänliiton kehittämispäällikkö Mari Blek-Vehkaluoto esittelee liiton toimitalon ulkoseinässä olevaa sydäniskuria. Kuva: Sydänliitto.

Sydänperäinen äkillinen kuolema, sydänpysähdys ei ole mitenkään harvinaista.  Suomessa niitä tapahtuu vuosittain noin 5000. Suurin osa on yli 60-vuotiaita miehiä, mikä tieto ei sinänsä yllätä. Mutta kuinka voitaisiin auttaa sydänpysähdyksestä selviytymistä?

Suurin osa sydänpysähdyksistä johtuu sydämen toimintahäiriöistä, jotka aiheuttavat sydämeen sähköisen kaaoksen ns. kammiovärinän ja verenkierron seisahtumisen sydämen pumppaustoiminnan lakatessa. Kaaos voi korjautua, jos sydämelle annetaan sähköisku sopivalla laitteella, sydäniskurilla. Aikaa ei ole kovin paljon, sillä elimistössä syntyy peruuttamattomia vaurioita jo muutaman minuutin kuluessa verenkierron seisahtumisesta.

Ensimmäinen paikalle sattuva on usein satunnainen ohikulkija, ei terveysalan ammattilainen tai edes koulutusta saanut. Silti pitäisi osata toimia ripeästi ja oikein ottein.

Sydänliitto Oulunkylässä, Oltermannin tie 8:ssa kuulostaa oikealta paikalta saada neuvoja kuinka toimia tällaisen tilanteen sattuessa kohdalle. Sinne siis suuntasin kulkuni tapamaan kehittämispäällikkö Mari Blek-Vehkaluotoa ja kuulemaan ohjeita. Jo entuudestaan tiesin, että sydänpysähdyksen hoidoksi tulee aloittaa välittömästi painantaelvytys ja samalla tulee ottaa yhteys hätänumeroon 112, jonne kerrotaan tapahtumapaikka ja mitä on tapahtunut. Jos mahdollista otetaan elvytyksen avuksi myös sydäniskuri (defibrillaattori).

Iskuri neuvoo käyttäjäänsä

Mari kertoo, että sydäniskuri on salkun kokoinen parikiloinen laite, joka pystyy antamaan sydänrytmin korjaamiseen tarvittavan sähköiskun.  Koska iskuri itse opastaa käyttäjäänsä ja osaa toimia automaattisesti, voi sitä käyttää myös asiaan muuten kouluttautumaton maallikkokin.  Iskuri neuvoo käyttäjäänsä puheäänellä eikä se toimi, mikäli se itse analysoi tilanteen sellaiseksi, että sähköiskua ei tarvita. Auttajan tehtäväksi jää asettaa aistivat elektrodit (kämmenen kokoiset sähköä johtavat laput) sairastuneen rintakehälle. Painantaelvytystä tulee kuitenkin jatkaa koko ajan, paitsi iskurin iskiessä.

Suomessa lienee noin 3000 sydäniskuria, eniten lentokentillä ja muissa paikoissa missä ihmisiä on koolla paljon. Tanskassa on rekisteröity 19000 iskuria.  Varmaa tietoa siitä, kuinka monta ihmishenkeä on sydäniskurin avulla pelastettu ei ole, mutta Mari arvelee, että vuosittain kymmenkunta. Iskuri onkin kuin vakuutus, jota ei koskaan toivo tarvitsevansa, mutta jonka hyöty on tarvittaessa suuri.

Yhden iskurin hinta on noin 1500€. Laite on jokseenkin huoltovapaa, akut vaihdetaan kerran viidessä vuodessa ja elektrodit käytön jälkeen tai ehkä vuosittain. Oulunkylän alueella ainoa sydäniskuri lienee Sydänliiton ulko-oven vieressä! Sopivia sijoituspaikkoja voisivat olla Ogeli, Mustapekan seutu, Pikkupekan seutu, asema ja miksi ei kaikki alueen R-kioskit. Yleisesti arvioidaan, että iskurien määrää kannattaa lisätä ja asiaan suhtaudutaan hyvinkin positiivisesti.

Käpylän Lionsklubi ja Helsingin Työväen Orkesteri järjestävät 9.12. 2018 klo 15 Käpylän kirkossa Jouluisen Konsertin iskurien hankkimiseksi.  Tule kuulemaan konserttia – voit samalla pelastaa lähimmäisesi.

lisää aiheesta: sydäniskuriopas maallikoille www.theseus.fi

Teksti: Risto Sipilä

Kuva: Sydänliitto

Share