Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Politiikka, Uutiset

Blogi: Ogelin kauppakeskus ja kolme konstia

Ilkka Taipale, Pertti Nisonen

Ilkka Taipale. Kuva: Pertti Nisonen.

Jokainen Ogelin kauppakeskuksessa kävijä huomaa heti sen ympärillä vallitsevan roskaisuuden, myöskin talvisin hiekoittamattomat luistavat portaat. Tässä yksi kotikonsti ja kaksi valtakunnallista keinoa tilanteen korjaamiseksi.

1.Tee se itse ja liity puistokummeihin (puistokummit@hel.fi), hanki ilmaiset roskapihdit ja ryhdy talkoilla poimimaan roskia. Helsingissä on 900 puistokummia, jotka tekevät jo näin. Heidät kutsutaan vuosittain elokuviin ja kakkukahveille. Keväällä Vapun kanssa otimme pihdit mukaan kävelylenkeillemme ja joka ilta löytyi neljä kassillista roskia. Siinä sai myös kuvan nuuskaajien, pahvimukikahvittelijoiden, tupakoitsijoiden, karkkien ja jäätelösyöjien määristä alueittain; heidän roskansa tosin olivat pienemmästä päästä. Kontulan ostarilla on eräs rouva, joka päivittäin kerää yhdeksän jätesäkillistä. Hän onkin jo kunniakummi.

2. Uusi aktivointimalli Suomeen. Nyt vain työttömät on aktivoitu hakemaan olemattomia töitä uhalla, että heidän työttömyyskorvauksensa muuten alenee. Ehdotan, että jokaiselta valtioapua tai veroetua saavalta yritykseltä. järjestöltä tai yhteisöltä kysytään, kuinka monta pitkäaikaistyötöntä tai vammaista he voisivat työllistää. Aktivointimalli demokratisoitaisiin koskemaan valtiota, työnantajia siinä kuin työttömiä. Ogelin kauppakeskus, Eduskunta, Valtioneuvosto, puolueet, ay-liike, työnantajajärjestöt, valtion virastot, laitokset ja yhtiöt, kuntainliitot sekä järjestöt velvoitettaisiin vastaamaan uhalla, että apuja leikataan. Suomesta on tehtävä työn, toiminnan ja talkoiden yhteiskunta!

3. Keikkaseteli toteen. Meillä on lounasseteli, kulttuuriseteli, liikuntaseteli ja palveluseteli. Keikkatyön teettäjä voisi ostaa 20 tai 50 € keikkasetelin netistä, kaupan kassalta tai R-kioskilta henkilötunnustaan vastaan. Siinä olisi valmiiksi 20% vero. Sillä voisi maksaan keikkatyöntekijälle, joka saisi 16 tai 40 € omaa henkilötunnustaan vastaan. Kummankaan ei tarvitsisi ilmoittaa asiasta verottajalle, saati työvoimatoimistoon. Valvontayhteiskunta kyllä osaa asiansa. Kolmen vuoden kokeilu pystyyn heti. Ogelin kauppakeskuksen edessä olisi jono keikan kysyjiä. Eikä ympäristö enää hävettäisi ohikulkijaa.

Ilkka Taipale
kaupunginvaltuutettu (sdp)

Kuva: Pertti Nisonen

Share