Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Urheilu & liikunta, Uutiset

Pyöräily yhä suositumpaa Helsingissä

kaupunkipyörät

Kaupunkipyöräasemat leviävät ensi kesänä kantakaupungin ulkopuolelle. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Jussi Hellsten.

Pyöräilyn suosion voi helposti todeta jopa talviaikaan – pyöriä riittää liikenteessä säällä kuin säällä. Ei ihme, että Pyöräilybarometri 2018 tutkimuksessa 94 prosenttia helsinkiläisistä suhtautui myönteisesti pyöräliikenteen edistämiseen.

Helsinkiä pidetään jo melko hyvänä pyöräilykaupunkina, mutta parantamisen varaakin vielä löytyy. Eniten tyytymättömyyttä aiheuttavat pyöräväylien työmaa-aikaiset järjestelyt, jotka ärsyttävät yli puolta pyörällä liikkuvista. Yli puolet aikuisista helsinkiläisistä ilmoittaa pyöräilevänsä vähintään kerran viikossa lumettomana aikana.  Ympäri vuoden pyöräileviä on reilu kymmenesosa. Pyöräilyä pidetään kätevänä liikkumismuotona.

Lisää kaupunkipyöräasemia

Pyöräilyn suosio näkyy myös kaupunkipyörien käytössä. Ensi kesänä kaupunkipyöräasemien verkko kasvaa 150 asemasta 238 asemaan ja pyörien lukumäärä 1500:sta 2380:een. Asemia tulee nyt useita myös pohjoisiin kaupunginosiin. Kaupunkipyöräasemakartan perusteella Oulunkyläisen jakelualueelle saadaan kymmenen uutta asemaa, jotka sijoittuvat seuraavasti:

-Pakilantielle Maunulataloa vastapäätä.

-Männikkötien ja Metsäpurontien risteykseen.

-Käskynhaltijantielle kolme asemaa: Maapadontien lähelle, Pikkupekan lähelle ja Oulunkylän liikuntapuiston lähelle.

-Ogelin kauppakeskuksen eteen.

-Oulunkylän asemalle.

-Kylävoudintielle.

-Kirkkoherrantien ja Jokiniementien risteykseen.

-Tulvaniityntielle.

Kaupunkipyörien uusia asemia on sijoitettu lähelle työpaikkoja, palvelu- ja asukaskeskittymiä sekä raideliikenteen pysäkkien läheisyyteen. Kaupunkipyörien uusien asemien sijoittelusta pyydettiin myös ehdotuksia asukkailta Kerrokantasi-palvelussa, johon tuli yli 8000 ehdotusta.

Kaupunkipyörät ahkerassa käytössä

Viime vuonna Helsingin ja Espoon kaupunkipyörillä ajettiin yli kolme miljoonaa matkaa. Rekisteröityneitä käyttäjiä oli koko kaudelle 48 500, viikkokäyttäjiä noin 6300 ja päiväkäyttäjiä 15 000. Kaupunkipyöräkausi kesti huhtikuusta lokakuun loppuun. Viime kaudella Helsingin kaupunki sai rahoitusosuutensa lähes kokonaan katettua käyttäjien maksuilla. Helsingissä yhdellä kaupunkipyörällä tehdään noin yhdeksän matkaa päivässä, kun kansainvälisesti keskiarvo on noin neljä matkaa päivässä. Ensi kesän suurempi pyörämäärä toivottavasti parantaa pyörien saatavuutta.

Kaupunkipyöräkausi alkaa jälleen 1. huhtikuuta. Uudet asemat saataneen käyttöön toukokuun alussa. Käyttäjäksi voi rekisteröityä pari viikkoa ennen kauden alkua.

Teksti: Susan Wilander

Share