Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Urheilu & liikunta, Uutiset

Helsingin Uimarit vuoden urheiluseura!

selkäuintia

Helsingin Uimarit vuoden urheiluseura. Kuva: Pekka Aula.

Pirkkolassa toimiva Helsingin Uimarit valittiin vuoden urheiluseuraksi Urheilugaalassa 17.1.2019. Tällä kertaa vuoden urheiluseuran valinnassa huomioitiin ihmisten ja erityisesti nuorten huomioonottaminen seuratyön eri osa-alueilla. Voittaja sai Uno-pokaalin ja 10 000 euron stipendin.

Miltä tuntui tulla valituksi vuoden urheiluseuraksi?
– Kyllä oli jännittävää odottaa tulosta ja sitten kun saimme kuulla oman seuramme nimen, niin tunne oli mahtava. Oli ihanaa nähdä koko seuran lasten ja vanhempien sekä ohjaajien ja valmentajien ilo ja riemu. He todella arvostivat voittoa ja riemuitsivat siitä. Itse asiassa tunnelma oli aika sekainen ja kestää varmaan hetken, ennen kuin tajuamme mitä oikeasti on tapahtunut. Jokainen paikallaolija halusi Unon omaan syliinsä, se oli todella hienoa, HU:n nuorisopäällikkö Riikka Nordström kertoo.

Helsingin Uimarit kasvussa

Vuoden urheiluseuran titteli on arvokas tunnustus kaikille seurassa toimiville.
– Palkinnolla on valtava merkitys seuratyöhön. Kissan häntä on nostettu ylös ja pörhölleen. Jo se, että meidät valittiin kolmen parhaan joukkoon, nosti koko seuran vireystason ylöspäin ja seuratoimijat tunsivat jo silloin kiitollisuutta ja ylpeyttä valinnasta. Kaikki osaavat varmasti arvostaa tätä palkintoa ja samalla saavat kiitosta tekemästään työstä. Suurempaa kiitosta ja arvostusta ei voi ikinä saada. Palkinto lisää ME-henkeä ja antaa virtaa tulevaisuuteen, Riikka Nordström sanoo.

Helsingin Uimarit tunnetaan hyvästä yhteishengestään. Taustalla vaikuttaa seuran vahva työ yhteisöllisyyteen.
– Teemme paljon asioita yhdessä, panostamme yhteisöllisyyteen. Ensiksikin pyrimme ohjaajien ja valmentajien kanssa tapaamaan ja tekemään yhteisiä juttuja sekä uintiin liittyen että ihan muutakin kivaa. Ohjaajien hyvä henki tarttuu myös uimareihin. Valmennusryhmissä uimareille järjestetään aina kauden alussa tutustumispäivä, jossa puuhastellaan jotain yhteistä kivaa kuten metsäretki ja nuotiomakkarat, saariretki, luisteluretki tms. Riikka Nordström kertoo.

joukkueuintia

Taitouintia. Kuva: Essi Avela.

Helsingin Uimarit järjestää vauva- ja naperouintia, uimakouluja, vesiralleja ja harrasteryhmiä lapsille ja nuorille. Kilpailuhenkisille uimareille on tarjolla eri tasoisia kilparyhmiä edustusryhmiin asti. Jos taitouinti kiinnostaa voi sitä harrastaa harraste-, kilpa- että aikuistasolla. Lisäksi aikuisille järjestetään tekniikkakursseja, harrasteryhmiä, mastersuintia, hydrobiccia ja eläkeläisten vesijumppaa. Mistä uimisesta innostuneen lapsen tai nuoren kannattaisi aloittaa?
– Alle 5-vuotiaille lapsille suosittelisin vesipeuhua (ilman vanhempaa) tai naperouintia (vanhemman kanssa lämpimässä vedessä). Uimataidottomille lapsille on tarjolla alkeisuimakouluja ja jo 10 metriä eteneville jatkouimakouluja. Tämän jälkeen lapsi voi siirtyä vesiralleihin, joita on neljää eri tasoa, ensimmäiselle tasolle pääsee, kun jaksaa uida 25 metriä ja viimeisellä tasolla harjoitellaan jo kaikkia kilpauintilajeja. Jos uinnin tekniikat ovat jo hallussa, voi siirtyä valmennusryhmiin tai harrasteryhmiin. Vesiralleista voi siirtyä myös taitouintiin, jossa on eritasoisia ryhmiä, Riikka Nordström sanoo.

Pirkkolassa toimivalla uimaseuralla on jäseninään myös hienosti menestyneitä paikallisia uimareita. Oulunkylässä asuva Noora Kokko on seuran uimareista vanhimpia. Hän on ollut kymmenen parhaan joukossa Ikäkausimestaruuskisoissa ja nykyään hän on tuttu näky NSM uinneissa. Kannelmäen-Malminkartanon suunnalta kotoisin oleva Sonja Lehtinen on sijoittunut Ikäkausimestaruuskisoissa useasti 2. ja 3. sijaille. Nyt hän on siirtymässä NSM ikäisiin uimareihin.  Lisäksi seurassa ui myös omassa ikäluokassaan huipputasoa oleva Otso Heikkinen, joka oli viime marraskuun Ikäkausimestaruuskisoissa viidessä lajissa palkintosijoilla 2-10.

Vuoden urheiluseuran palkinto antaa varmasti potkua seuran tulevaisuuden suunnitelmille. Seuran kilpauimarit alkavat tulla SM-kilpailuikään ja jäsenmäärä on kasvanut varsin kunnioitettaviin mittoihin.
– Helsingin uimarit haluaa jatkossakin kehittyä sekä harraste- että kilpauinnin puolella. Mietimme uusia projekteja, joiden avulla pystymme auttamaan ohjaajia ja valmentajia työssään ja sitä kautta palvelemaan uimareita yhä paremmin. Seura on päättänyt lähteä viemään ja tukemaan myös SM-tasoisia uimareita urallaan eteenpäin. Kaksi uimariamme mm. on tällä hetkellä Mäkelänrinteen lukion valmennuksen linjalla. Taitouinti on myös kasvattanut jäsenmääriään hurjasti. Tulevaisuudessa meille tulee varmasti haasteita tilankäytön kanssa, sillä esimerkiksi taitouimarit tarvitsevat koko ison altaan tilan, jotta voivat harjoitella ohjelmiaan. Tulevaisuudessa ratkaistavaksi noussevatkin tilankäyttöhaasteet, sillä seuramme on jo aika iso 900 jäsenmäärällään, Riikka Nordström kertoo.

Helsingin Uimarit on vuonna 1916 perustettu uimaseura, joka tarjoaa toimintaa kaiken ikäisille. Toiminnan painopiste on lapsissa ja nuorissa. Tunnustuksena laadukkaasta työstä lasten ja nuorten uinnin parissa Helsingin Uimarit on hyväksytty mukaan Tähtiseura-laatuohjelmaan.

Teksti: Susan Wilander

Share