Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Käpylä, Uutiset

Käpylän pysäkin Aistipuutarha herättää muistot eloon

Käpylän pysäkin aistipuutarha

Aisti- ja perinnepuutarha Käpylän Pysäkki, Iloa arkeen pysäkkitoiminta. Kuva: Raisa Kyllikki Ranta / Noon

Luonnon ja puutarhan merkitys ihmisen hyvinvoinnille on jo monille tuttua. Puutarhaa voidaan käyttää myös muistisairaiden hoidossa. Käpyrinteen palvelutalon pihalle rakennettiin kaksi vuotta sitten aisteja ja muistia aktivoiva puutarha. Palvelutalon asukkaat ovat puutahan myötä päässeet nauttimaan myös uudesta huvimajasta ja kohtaamisista eri-ikäisten puutarhan rakentamiseen osallistuneiden vapaaehtoisten kanssa.

Aisti- ja muistipuutarha -hankkeen vetäjänä on toiminut mielen hyvinvoinnin asiantuntija Pirkko Lahti. Taimia ja multaa on saatu lahjoituksina niin yrityksiltä kuin yksityishenkilöiltäkin. Puutarha ei ole vielä valmis ja sinne toivotaankin lahjoituksina perinnekasvien taimia, kuten kieloja, lemmikkejä, jaloakileijaa, hopeahärkkiä, idänsinililjaa, kruunuvuokkoa, imukärhivilliviiniä ja marjapensaita.

Puutarha rakentuu yhteistyöllä

Käpyrinteen palvelutalossa ei ole erillistä henkilökuntaa puutarhan hoitoon. Talkoot ovat auttaneet puutarhan hoidossa ja samalla tuoneet ihmisiä yhteen.
-Talkoissa ovat olleet niin yksittäiset henkilöt, kuin esim. Kelan toimihenkilöt, jotka viettävät TYHY-päivänsä sormet mullassa ja asukkaitamme jututtaen. Muutamana kesänä olemme palkanneet nuoria kesäsetelien avulla huolehtimaan puutarhasta ja viime vuonna meillä oli ahkera vapaaehtoinen Miran, joka kävi viikoittain apunamme, Mervi Leivo, projektikoordinaattori Kantin ja Käpylän pysäkeiltä, kertoo.

Tänä kesänä Aisti- ja muistipuutarha osallistuu Avoimet puutarhat -tapahtumaan 7.7.
– Puutarhajuhlamme elokuussa ovat melkein jo perinne, hattujuhlina myös tunnetut. Avoimet puutarhat – tapahtumassa olemme olleet mukana siksikin, että olemme siten osa käpyläläistä kaupunginosaverkostoa, Mervi Leivo kertoo.

Aisti- ja perinnepuutarha on tuonut Käpylän pysäkille paitsi paljon iloa ja yhdessä tekemisen mahdollisuuksia, myös avartanut käsitystä hyvän ja merkityksellisen vanhuuden edellytyksistä.
-Asiakkaamme ja asukkaamme ovat istuttaneet, kitkeneet, kastelleet ja nauttineet puutarhan antimista (yrtit, tomaatit, kukat…). Yhteistyö eri-ikäisten kanssa on ollut antoisaa, siitä iso kiitos kuuluu Lasten ja nuorten puutarhayhdistykselle, jonka asiantuntemusta olemme voineet hyödyntää, ja nuorille olemme voineet tarjota kontakteja ikäihmisten kanssa, Mervi Leivo kuvailee.

Teksti: Susan Wilander

Kuvat: Raisa Kyllikki Ranta

Share