Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Uutiset

Totuus syötävistä luonnonkasveista

totuus syötävistä luonnonkasveista kirja

Kannelmäkeläinen kasvatustieteellisen tiedekunnan emeritusprofessori Mauri Åhlberg on kirjoittanut hyvin ajankohtaisen teoksen Totuus syötävistä luonnonkasveista eli miksi uskallan syödä lähiluonnon kasveista kestävästi keräämääni ruokaa. OSA I: Tieteellisiä perusteita käytännönläheisesti.

Kyseessä on ainutlaatuisen laaja ja tutkimuksin perusteltu teos Suomen ja myös yleisemmin lauhkeiden ja subtrooppisten vyöhykkeiden syötävistä luonnonkasveista. Teoksessa tuodaan esiin, miten laajasti maapallolla syödään samoja luonnonkasveja, joita usein myös viljellään. Teoksen ensimmäisessä osassa korostetaan Välimeren ruokavaliota tutkitusti eniten terveyttä ja pitkää ikää edistävänä.

Suomessa kasvaa useita samoja syötäviä luonnonkasveja, kuin Välimerenmaissa. Terveen ja pitkän iän edistäjinä käsitellään harvinaisen laajasti ja syvällisesti mineraaleja, vitamiineja, monityydyttymättömiä rasvahappoja sekä kasvien tuottamia sekundaarisia aineenvaihduntatuotteita eli fytokemikaaleja. Teoksesta selviää myös, millä keinoin tutkimuksissa on saatu selville fytokemikaalien terveyttä edistävät vaikutukset.

Teoksessa pohditaan laajasti myös oksalaatteja sekä nitraatteja kasvien yhdisteinä sekä esitellään uusimpien tutkimusten vapauttava näkemys niistä. Uutta on myös aikaisempia tarkasteluja laajemmat ja perusteellisemmat syötävien kukkien, marjojen ja marjakasvien lehtien tutkimusten tulokset. Lukija tarkastelee tämän teoksen luettuaan syötäviä luonnonkasveja hyvin arvostavasti terveyttä edistävänä ravintona.

Lukija oppii näkemään syötävät luonnonkasvit kestävän kehityksen olennaisena osana. Niiden kerääminen luonnosta, säilöminen, ruuaksi valmistaminen ja myös viljely esitellään yleisellä tasolla. Tästä aiheesta kirjoitettuja aikaisempia kirjoja perusteellisemmin tarkastellaan myös luonnonkasvien myrkyllisyyttä.

Teksti: Jauri Varvikko

Kirjaa on saatavissa Eepinen Oy:stä verkko-osoitteesta https://www.wildedibleplants.fi sekä verkkokaupoista ainakin suomalaisesta booky.fi-verkkokaupasta.

Share