Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Urheilu & liikunta, Uutiset, Veräjälaakso

Vantaanjoella

Jyry melojat

Viikonloppukurssi on helppo tapa päästä melomisen makuun. Kuva: Lasse Tynkkynen.

”Kato isi, laiva!” huutaa päiväkoti-ikäinen Haltialan valkealla sillalla, kun melon jokea ylös. Lapsi vilkuttaa innoissaan. Kohotan melanvartta tervehdykseen. Aikuinenkin hymyilee ja katsoo kohti. Jatkan melontaani. Lapa puhkoo veden pintaa tasaiseen tahtiin keulan molemmin puolin.

Häkellyn, kun oikealla puolellani lorisee äänekkäästi. Yksi joen puroistahan se, yllättää minut joka kerta.

Seuraan telkkäpariskuntaa ylävirtaan. Ennen mutkaa ne tuumaavat minun päässeen liian lähelle ja nousevat lentoon. Suojavärinen naaras kiitää hivenen edellä. Näyttävämpi uros suojaa rouvaansa ja tarjoaa maalitaulun mahdolliselle saalistajalle.

Parin virtaavan mutkan jälkeen edessäni avautuu Ruutinkosken suvanto. Rantojen harmaanruskea on muuttunut kirkkaan vihreäksi. Ihailen kohisevaa Ruutinkoskea. Se on selvä ylämäki muutoin tasaisessa vedessä. Kierrän rantaa seuraillen koskelle ja keskivirtaan. Se kääntää keulani takaisin kohti Haltialaa ja antaa reippaan alkuvauhdin paluumatkalleni Vantaata alas, kohti Oulunkylää ja Jyryn melojien vajaa.

Pieni mutta pirteä

Jyryn Melojat on pienehköstä koostaan huolimatta virkeä melontaseura, jonka toiminnalle Vantaanjoki luo puitteet. Suojaisalla joella sään vaihtelut eivät rajoita vesillä liikkumista niin kuin merellä. Melontakausi on pitkä, sillä virtaava vesi ei jääkuoressa kauan viihdy. Monet kilpamelojat hyödyntävätkin Vantaan pitkää kautta ja vakaita olosuhteita harjoittelussaan.

Suurin osa seuran melojista asuu lähistöllä ja käy joella kuntoilemassa ja virkistäytymässä. Vesillä olo tuo uuden ulottuvuuden luonnossa liikkumiseen.  Joella on aina mielenkiintoista koettavaa. Vantaasta haarautuvaa Keravanjokea pääsee Tikkurilaan asti, mutta pisimmät retket suuntautuvat merelle. Jyry ylläpitää vajan laiturin lisäksi kajakkilaitureita Vanhankaupunginkosken ylä- ja alapuolella. Merelle pääsyn helpottamiseksi kajakit vedetään kärryillä kosken ohi. Laiturit ovat muidenkin kulkijoiden käytettävissä, mutta lintujen ruokinta niiltä ei ole suotavaa. On ikävää kömpiä rankan retken päätteeksi lintujen sotkemalle laiturille.

Kesäisin Jyry järjestää melonnan peruskursseja, joilla opitaan melontatekniikkaa ja turvallista vesillä retkeilyä. Peruskurssin suorittaminen on edellytys seuraan liittymiselle, mutta kurssin voi käydä muissakin seuroissa. Jyryn alkukesän kurssit ovat jo täynnä, mutta elokuun viikonloppukurssilla on tilaa.

Jyryssä melonta ei ole kallis laji seuran tarjotessa kaluston. Toiminta perustuu keskinäiselle luottamukselle ja yhteistyölle. Esim. kurssien ja retkien ohjaajat ovat vapaaehtoisia. Monenlaisia talkoita järjestetään aina rannan siivouksesta vajan rakentamiseen. Mukana on kaiken ikäisiä ja taustaisia melojia. Toiminta voi olla hyvin sosiaalista, mutta yksinäinen susikin löytää tilansa.

Jyryn Liikuntatapahtuma Pornaistenniemessä Vanhankaupunginkoskella 13.6.2019 on mainio tilaisuus tutustua seuraan. Tervetuloa melomaan!

Teksti: Saija Hari

Kuvat: Lasse Tynkkynen

Share