Kesää on edelleen jäljellä ja vieläpä lomaa osalla meistä. Yleensä kohdistamme kesään paljonkin odotuksia ja teemme eri tavoin tarkkoja suunnitelmia. Odotuksemme voivatkin kohdata yllätyksiä ja eikä vähiten lomasään osalta. Suomalaisten kesänviettoon on tullut mukaan entistä selvemmin uusi vaikuttaja, nimittäin ilmastonmuutos.
Pohjoisella pallonpuoliskolla ilmasto lämpenee enemmän kuin muualla. Nyt meillä lämpenemisvauhti on jo kaksi astetta ja maapallolla keskimäärin yksi aste vuosikymmenessä. Pariisin ilmastosopimustakin noudattaessa lämpötila täällä noussee 3-4 astetta lisää. Superhelteet ja kosteuden vaihteluiden lisääntyminen ovat entistä todennäköisempiä. Siihen liittyen ilmastopakolaisuus, kasvien, eläimistön muutokset ym. tulevat entistä todennäköisemmiksi.
Ilmastonmuutos on globaali ilmiö. Suomen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on noin 0,14 promillea, joten meidän mahdollisuutemme vaikuttaa maailman päästöihin ovat varsin vähäiset.
Asiaa vaikeuttaa vielä se, että suurin päästöjen aiheuttaja Suomessa on lämmityksen tuottamiseen tarvittava energia. Helsingissä n. 60% päästöistä tulee lämmityksestä. Kaukolämmön tuottamisesta n. 60% tapahtuu kivihiilellä, ja fossiilisten polttoaineiden osuus lienee yli 70%. Kivihiilen käyttökieltoon on enää vajaat 10 vuotta. Edulliselle kivihiilelle korvaavien polttoaineiden löytäminen on haasteellista. Esim. liikenteen osuus hiilidioksidipäästöistä on 20%, josta yksityisautojen osuus noin puolet.
Tiedämme, että ilmastokriisi on edessä, jos porskutamme samaa rataa kuin ennenkin. Päävastuu ilmastonmuutoksen ratkaisuista on valtiolla, kaupungeilla, kunnilla, eri organisaatioilla ja tietysti poliitikoilla, mutta meistä jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Tulevaisuus ei ole vielä tuhoutumassa, toivoa on, paniikkiin ei ole syytä, vaikka merkkejä julkisuudessa siitäkin on näkynyt.
Moni miettii ilmastoasioita omaa toimintaansa ja arkeaan vasten. Pitääkö minun nyt muuttaa totuttuja tapojani, mieltymyksiäni ja arvojani? Muutoksien tekeminen ei ole helppoa, mutta vastaus on: kyllä pitää! Omalta osaltaan jokainen voi muuttaa jotakin pienesti, yhdessä se on jo paljon enemmän.
Kotitaloudet voivat vähentää ympäristökuormaansa hyvin arkisilla asioilla: kulkemalla kävellen tai pyöräillen, huoneenlämpötilan alentamisella, laittamalla astiat pesukoneeseen ilman huuhtelua, ottamalla lautaselle vain sen mitä syö, lajittelemalla jätteet jne. Pyrimme Pakila-Seurassa kantamaan kortemme kekoon järjestämällä syksyn aikana kotitalouksien ympäristökuormaa käsittelevän luentoillan.
Elämme kuitenkin tässä ja nyt suomalaista kesää kaikkine hienoine vivahteineen ja anteineen. Auringosta saamme vielä pitkään ilmaista energiaa ja mielihyvää. Antoisaa kesäkauden jatkoa kaikille!
Raimo Rahkonen
Pakila-Seuran pj.