Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Koputa oveen ja astu sisään espanjankieliseen maailmaan!

espanjan kurssi kasviksia Malagassa

Kuva: Jarmo Salonen.

Koputa oven, astu sisään ja ole valmis uuteen maailmaan. Kieli avaa oven kulttuurille, ihmissuhteille ja harrastuksille. Kielellä ei ole ikää eikä se huomauttele virheistä. Kielen nuottiavain on yhteinen ymmärtäminen.

Tuntuiko sinusta joskus koulussa siltä, että joitain aineita oli pakko opiskella? Motivaatio ei välttämättä riittänyt kaikkiin kieliopintoihinkaan. Nykymaailma on jatkuvasti pienenevä kylä, ja jo se yksistään motivoi meitä astumaan sen kynnyksen yli, jonka toisella puolella sanat yhdistävät eivätkä erota.  Kielten opiskelu on pitkäkestoinen investointi, jonka tuotto jakautuu tasaisesti pitkälle tulevaisuuteen. Ja sitten on vielä aikuisopiskelun sosiaalinen puoli: voi edetä omaan tahtiin kannustavan ryhmän kanssa, juttuseuraa riittää ja huomion voi keskittää itseä kiinnostaviin teemoihin. ” Haluaisin copan sangriaa ja lisäksi palan Manchegoa, kiitos”.

Oulunkylän Puukoulussa opitaan puhumaan espanjaa puhumalla espanjaa. ”Kielen oppiminen on kuin liitto; kieli kulkee mukanasi ikuisesti tai ainakin hyvin pitkän matkan, ja samalla kasvaa, kypsyy ja kehittyy”, sanoo opettaja Carina Chela, jolla on 20 vuoden kokemus espanjan ja englannin opetuksesta. Hän korostaa pienten opetusryhmien tärkeyttä nimenomaan aktiivisen puhumisen näkökulmasta. ”Opiskelijalla on oikeus päästä puhumaan uutta kieltä niin pian kuin suinkin”.

Keskeistä on kärsivällisyys, rohkeus ja halu ilmaista itseään toisella kielellä.  ”Kun kieli yhdistyy toimintaan, se jää paremmin mieleen.” Chela suosittelee kuuntelemaan äänikirjoja, podcasteja ja lattarimusiikkia, vaihtamaan puhelimen käyttöliittymän espanjan kielelle, aloittamaan salsatunnit, seuraamaan espanjalaisia TV-sarjoja ja vaikka leipomaan käyttäen muita kuin suomenkielisiä reseptejä. ”Gazpachoa tai churroja on paljon hauskempi tehdä, kun yrittää samalla ymmärtää mitä tarvitaan. Oliko se diez tomates vai dieciseis tomates?” Chela myös korostaa, ettei pidä ottaa opiskelua liian vakavasti vaan ”täytyy osata myös nauraa itselle.”
Oulunkylän Puukoulun pienryhmien kokoontumiset ovat viikoittain, ja kotitehtävillä syvennetään oppimista. Tällä tavoin oppimisprosessi on tehokas muttei vaadi kohtuuttomia. Lisätietoa espanjan kursseista löytyy www.ossy.fi.

Teksti ja kuva: Jarmo Salonen

Share