Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Kutsuvatko koskettimet?

HPS jamittelua

Jammailua Herttoniemen studiolla, Katri ja Henni koskettimilla. Kuva: Jyrki Tenni.

Pianonsoitto on suosittu harrastus etenkin lapsilla, mutta moni aikuinenkin haluaisi soittaa. Takana saattaa olla pianotunteja lapsuudessa tai sitten soittaminen on alkanut kiinnostaa vasta myöhemmällä iällä. Koskaan ei ole kuitenkaan myöhäistä aloittaa. Helsingin Pianostudiossa pääsee soittamisen makuun itselle sopivalla tavalla.

Helsingin Pianostudio sai alkunsa, kun Jyrki Tenni huomasi, ettei aikuisille pianonsoiton harrastajille ollut Suomessa tarjolla nykyaikaista pienryhmäopetusta.
-Puuttui opetus, jossa jokainen soittaja saisi sopivaa ja kannustavaa opetusta ilman perinteisiä pianonsoiton opetuksen kahleita, Aaroneita ja asteikkoja, niin musiikkiopistossa kuin yliopistotasollakin opettanut Tenni kertoo. Hän suunnitteli opetuksen sekä täysin aloittelijalle että aikaisemmin soittaneillekin sopivaksi. Kaikilla kursseilla on improvisaatiota, säestystaidon kehittämistä, musiikin teorian peruskäsitteiden opettelua perustekniikan kanssa ja ennen kaikkea yhteissoittoa. Pianostudio on toiminut Oulunkylässä vuodesta 2016 alkaen.

Jammailun merkitys

Pianisti jää usein harrastuksensa kanssa yksin. Silloin ei tule musisoitua ja leikittyä soittimen kanssa niin paljon, kuin esimerkiksi bändissä tai orkesterissa. Vähäisilläkin säestystaidoilla pääsee mukaan yhteismusisointiin, joka taas kannustaa harjoittelemaan ja etenemään ryhmän tahdissa. Jos taas soitto-opintoja on jo takana, vapaan säestyksen taitaminen antaa mahdollisuuden toteuttaa itseään vapaammin kuin nuoteista valmiiden sovitusten soitto.

Ryhmäopetus onkin erityisen palkitsevaa pidemmälle opiskelleille: kaikki pääsevät musisoimaan, analysoimaan opittua ja jakamaan tietoa toistensa kanssa. Komppeja eli pianosäestyksiä opiskellaan Pianostudiolla esimerkiksi Komppaa itse –kursseilla. Ne sopivat vaikkapa klassisen taustan pianisteille, jotka haluavat oppia säestämään sointumerkeistä. Vapaa säestys 1-3 -kursseilla otetaan säestys haltuun jo laajemmalla otteella.

Piano 1 –kurssi on aikuisille vasta-alkajille suunniteltu. Ryhmässä opiskellaan pianonsoiton perustaitoja aloittamalla soittaminen ensin ilman nuotteja.
-Tärkeintä on tekemisen meininki ja musisoinnin ilo, Tenni korostaa.

Digitaalipiano ei häiritse naapureita

Pianonsoitto on kokenut renessanssin myös instrumenttipuolella viime vuosina. Enää ei tarvitse pelätä naapureiden häiriintyvän, koska digitaalipianolla voi soittaa ääneti kuulokkeiden avulla. Sointi on harrastajan käsissä jo aivan perinteisen soittimen tasoista.

Pianostudiolla on käytössä viisi nykyaikaista digitaalipianoa.
-Ne muistuttavat akustista soitinta mahdollisimman paljon, mutta tarjoavat lyömättömiä etuja: niitä voi soittaa kuulokkeilla, niitä voit kytkeä yhteismusisoinnissa yhteen, eikä niitä tarvitse virittää, Tenni kertoo.

Soittoharrastuksella on tutkimuksissa todettu monenlaisia hyötyjä mm. aivojen toiminnalle. Vähemmän tunnettu etu on tietokoneen hiiren käytöstä aiheutuneiden ranne- ja käsivarsiongelmien lieventyminen pianonsoiton rentouden ja koko käsivarren käytön opiskelun myötä.

Parhaimmillaan soittoryhmästä muodostuu tiivis porukka.
-Musisointi on palkitsevia onnistumisen elämyksiä tuottavaa luovaa itseilmaisua. Ryhmässä näitä elämyksiä jaetaan toisten kanssa. Tästä syystä monet ryhmät haluavat jatkaa nimenomaan yhdessä asioiden opiskelua vuodesta toiseen, Tenni kertoo.

Pianostudio tarjoaa myös yrityksille mahdollisuutta TYKY-päiviin tai vaikkapa omaan harrastusryhmään keskellä päivää.

Teksti: Susan Wilander

Kuvat: Jyrki Tenni

Share