Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Pakilat, Uutiset

Pakilan työkeskuksesta ”Pakila-kalusteita”

Pakilan työkeskus

Pakilan työkeskuksessa valmistetaan monenlaisia tuotteita. Kuva: Esko Lukkari.

Pakilassa on yksi kolmesta Helsingin kaupungin kuntouttavan työtoiminnan toimipaikasta.

-Täällä on harjoitettu kiertotaloutta ennen kuin sana tuli edes yleiseen käyttöön, sanoo Pakilan Työkeskuksen johtaja Tapani Teurokoski. Espoolainen Teurokoski kehuu Pakilan työkeskusta, jonka johtajana hän on ollut vuodesta 1984. Paikka on liikenteellisesti hyvin saavutettavissa, tilat ovat asianmukaisia ja alue viihtyisä. Pakilassa työkeskus on toiminut vuodesta 1984 Jakokunnantie 26-28:ssa.

Työkeskus vastaa esimerkiksi kaupungin poistokalusteiden käsittelystä ja uudistaa arvokalusteet muun muassa Artekit ja Billnäsit kaupungille jatkokäyttöön. Osa kalusteista kunnostetaan tai kierrätetään uuskäyttöön kaupungille. Työkeskus valmistaa myös uusia kalusteita sosiaali- ja terveystoimialalle. Kalusteet, joille ei löydy käyttöä kaupungilla myydään työkeskuksen myymälässä.

Tuotemyynti laajaa

-Meillä on myynnissä tuoleja, pöytiä, sänkyjä, kaappeja hyllyjä jne., Teurokoski sanoo. Myynnissä on poistokalusteita ja työtoiminnassa valmistettuja käyttöesineitä ja lahjatuotteita. ”Pakila-tuotteita” tai poistokalusteita voi ostaa liki joka arkipäivä klo 8-16 keskuksen myymälästä Jakokunnantiellä.

Työkeskus kunnostaa vuosittain tuhansia kalusteita ja valmistaa noin 5 000 uutta kalustetta. Referenssilistalla ovat muun muassa Ateneumin arvokas tammikaappi ja Finlandia-talon Helsinki-salin 300 istuinpenkkiä, Helsingin työväenopiston juhlasalin n. 500 istumapaikkaa jne.

Yksi kolmesta Helsingissä

Työkeskus on yksi kolmesta Helsingin kaupungin kuntouttavaa toimintaa harjoittavasta toimijasta. Muut ovat Uusix-Kyläsaari ja Uusix-Suvilahti, joissa on kerrallaan yhteensä 400-500 kuntoutettavaa asiakasta. Kaupungin Avotyötoiminta vastaa taas kaupungin puistojen hoitamisesta, vanhuksien avustamisesta ja rakennusten kunnostustöistä.

-Meillä on Pakilassa vajaat parikymmentä henkilökuntaan kuuluvaa työnjohtajaa ja ohjaajaa, sekä kaksi työvalmentajaa ja kuntoutusohjaaja, kertoo Teurokoski.

Työkeskuksessa on nyt kuntoutuksessa noin 210 henkeä. Kuntouttavassa työnomaisessa työssä kerralla on keskimäärin 160-170 henkeä. Heitä valmennetaan ja tavoitteena on palaaminen työmarkkinoille. Työesteisiä työmarkkinoille paluuta tavoittelevia on 22. Rikosseuraamuslaitoksen keskuksen lähettämiä yhdyskuntapalvelua suorittavia on 1-2 kerrallaan. Neljäs asiakasryhmä ovat henkilöt, joille keskuksen toiminta tarjoaa päivittäistä mielekästä sisältöä elämään.

Arkkuja ja uurnia

Työkeskuksessa tehdään esimerkiksi Helsingin kaupungin velvoitehautauksissa käyttämät ruumisarkut ja tuhkauurnat. Kumpiakin on tehty noin 500 vuodessa. Keskuksessa tehdään myös lasten kolmipyöriä, verhoillaan auton penkkejä, kudotaan mattoja, patakintaita, pehmoleluja, pöytäliinoja ja puristetaan polttobrikettejä.

Teurokosken mukaan työ on palkitsevaa.  
-Paras palkinto on, kun voi auttaa valmentamalla ihmisiä takaisin työelämään. Täältä lähtevät menevät yleensä ns. matalan kynnyksen töihin, joita onneksi yhteiskunnassa on yhä tarjolla, hän sanoo.

Teksti ja kuva: Esko Lukkari

Share