Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Urheilu & liikunta, Uutiset

Tuulta purjeisiin!

purjehdus Noora Ruskola

Noora Ruskola ja Mikaela Wulff merellä. Kuva: Noora Ruskola.

49er on jolla, jota pidetään pystyssä sivulle ulottuvien siipien ja trapetsien avulla.  Suuri purjepinta-ala suhteessa rungon ja miehistön painoon antaa veneelle jopa 55 km/h vauhdin.  Näin kuvataan venettä, jonka pikkusisko on 49er FX.  Tämän veneen naisten olympialuokassa Riossa kilpaili myös Noora Ruskola yhdessä Camilla Cedercreutzin kanssa ollen sijalla 17. Aiemmin he olivat voittaneet MM-kultaa alle 24-vuotiaissa. Vuodesta 2017 alkaen Noora on purjehtinut Mikaela Wulffin kanssa ja tiimin tavoite on Tokion olympialaisissa. He olivat 10. paras eurooppalainen joukkue vuoden 2019 EM-kisoissa Englannin Weymouthissa loppusijoituksellaan 16.

Juuret Veräjämäessä

Noora asuu Veräjälaaksossa vanhassa puutalossa, joka on ollut suvun hallussa jo yli sata vuotta.  Hän harrasti jo nuoresta tanssia, futista, taitoluistelua ja telinevoimistelua.  Atlantin yli purjehtinut äiti vei Nooran kerran Sipooseen purjehdusleirille, jossa innostus lajiin syttyi ja harjoittelu alkoi NJK:ssa optimistijollalla.  Noora on voittanut junioreiden maailmanmestaruuden Zoom8 -luokassa vuonna 2010.  Hän sanoo sietävänsä hyvin epämukavuutta, nauttii haasteista ja olevansa luonteeltaan kilpailija.  Eteen tulevat ongelmat on ratkaistava hyvin nopeassa tahdissa ja henkisen kantin on kestettävä.  Havereilta hän on toistaiseksi välttynyt.

Huipulla pysyminen vaatii myös jatkuvaa sponsoreiden etsintää, sillä kahden veneen (toinen aina kontissa matkalla toiselle mantereelle) ja neljän vuosittaisen purjeparin rahoittaminen ei ole halpaa.  Purjeita tarvitaan sekä vasta- että myötätuuleen.  Lisäksi tulevat kuljetus- ja matkakulut ympäri maailmaa sekä kustannukset laji- ja fysiikkavalmentajista. 

Olympialaiset tähtäimessä

World Tour:lla kisataan 2-3 kuukauden välein ja matkapäiviä kertyy noin 240 vuodessa.  Iso osa kilpailuista pidetään Euroopassa, mutta loppuvuoden ohjelmassa Noora kertoi olevan Tokion, Australian ja Uuden Seelannin, jonka MM-kisojen tuloksen perusteella jaetaan olympialaisten maapaikat – niitä on jaossa vain yksi/luokka/maa.  Ja vastassa on todella kovia haastajia.  Tapasimme toukokuun lopulla ja silloin tiimi oli valmistautumassa kahden viikon harjoitusleirille Italian Gardalle.  Miten ihmeessä tämä nuori nainen ehtii hoitaa 2017 alkaneet opiskelunsa Hankenilla ja vetää läpi tällaista hengästyttävää urheilijaelämää!  Lisäksi Noora valmentaa purjehdusta aloittelevia lapsia NJK:ssa.

Kun luet tätä juttua, Noora Ruskola ja Mikaela Wulff ovat koukanneet Suomen kautta Japanin Enoshimaan Tokion esiolympialaisiin.  Heidän ja muunkin Suomen maajoukkueen purjehtijoiden kuulumisia voit seurata liiton sivun (www.spv.fi) kautta Instagramissa.

Toivotan kaksikolle suotuisia tuulia – olisi upeaa seurata oulunkyläläisen iloisen ja määrätietoisen nuoren naisen purjehdusta olympiaradalla.

Teksti: Marja Markko

Kuva: Noora Ruskola

Share