Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Autetaan eikä meinata!

Nälkäpäivä

Kolmipäiväiseen Nälkäpäivä-keräykseen osallistuu Pohjois-Helsingissä yli 200 vapaaehtoista kerääjää. SPR Pohjois-Helsingin osaston keräysjohtaja Päivikki Kähönen (keskellä) tiimeineen on suunnitellut keräystä keväästä asti.

Tähän aikaan syksystä Punaisen Ristin vapaaehtoiset tapaavat usein. Kaikilla on kalenterissa yksi viikko merkitty kokonaan punaisella, mahdollisuuksien mukaan silloin otetaan jopa vapaata töistä. 

Punaisen Ristin perinteinen Nälkäpäivä-keräys järjestetään paikallisesti vapaaehtoisvoimin. Pohjois-Helsingin osaston keräysjohtaja Päivikki Kähönen toteaa, että valtakunnan kolmanneksi suurimman osaston alueella töitä riittää. 

– Näin suuren keräyksen järjestäminen vaatii paljon ennakkovalmisteluja ja osaavia käsipareja. Meillä on kymmeniä vastuukerääjiä, jotka huolehtivat keräyksen aikana kyläpisteistä Kannelmäessä, Pakilassa, Malmilla ja Viikissä. Mutta on meillä vielä paljon tekemistä – haluamme kerääjän Nälkäpäivänä ihan joka kylään!

Iso osa osaston Nälkäpäivä-tiimin työstä on lippaiden ja kerääjien koordinointia. Useimmat kerääjät ovat mukana auttamassa tunnin tai kaksi. Viime vuonna Pohjois-Helsingissä Nälkäpäivään osallistui yli 200 kerääjää.

– Kerääjäksi voi tulla kuka tahansa, aiempaa kokemusta ei tarvita. Riittää, että henkilöllä on auttamishalua, positiivinen asenne ja mukanaan henkilökortti. Meidän vapaaehtoiset antavat kerääjälle lippaan, liivin ja perehdytyksen tehtävään.

Kerääjä voi tilata lippaan myös kotiovelle

Vaikka keräys itsessään toistuu vuosittain hyvin samanlaisena, paikallisosaston vapaaehtoisilla on halu kehittää keräystä isommaksi. Tänä vuonna Pohjois-Helsingin vapaaehtoiset lupaavat toimittaa lippaan vaikka kerääjän kotiovelle.

– Pilotoimme jo viime vuonna Lipas ovelle -palvelua. Palaute etenkin perheenäideiltä oli todella positiivista, joten nyt markkinoimme palvelua isommin. Toivomme, että meillä olisi Nälkäpäivänä oikein kiire ajaa lippaita niin Konalaan, Viikkiin kuin Jakomäkeenkin, Päivikki naurahtaa. 

Lisäksi tänä vuonna kahdessa lipaspisteessä voi lahjoittaa myös kortilla. 

– Käteistä on yhä harvemmalla, joten meidänkin on syytä ottaa käyttöön uusia lahjoitustapoja. MobilePay ja korttilahjoittaminen ovat tätä päivää.

Nälkäpäivänä autetaan eniten apua tarvitsevia

Nälkäpäivänä kerätään apuja Punaisen Ristin katastrofirahastoon. 

Suomessa katastrofirahaston varoilla autetaan mm. tulipaloissa kotinsa menettäneitä perheitä, annetaan henkistä tukea ja tuetaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toimintaa. Ulkomailla Punainen Risti toimii katastrofeissa ja konflikteissa. Käytännössä työ on ihmisten pelastamista, hoitamista, avustamista ja kuntoutusta. 

Päivikin mukaan moni osallistuu Nälkäpäivään, koska haluaa oikeasti auttaa eikä vain päivitellä maailman menoa. 

– Meillä on hyvä porukka ja hyvä fiilis tässä tiimissä. Usein ensikertalainen kerääjä yllättyy siitä, miten positiivista palautetta kerääjä saa myös lahjoittajilta, moni kiittää kerääjiä tärkeästä työstä. Todella vähän meidän alueella on tullut vastaan mitään negatiivista palautetta. Päin vastoin – itselle saa auttamisesta takuulla hyvän mielen.

Teksti: Marjukka Kähönen 
Kuva: Ison Numeron myyjä Marius

Lue lisää Nälkäpäiväkeräyksestä ja katso lipaspisteet Pohjois-Helsingissä: bit.ly/nalkapaiva_2019

Share