Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Helsingin poliisisoittokunta konsertoi Oulunkylässä

Helsingin poliisisoittokunta

Kuva: Helsingin poliisisoittokunta.

Helsingin poliisisoittokunta järjestää ilmaisen kamarimusiikkikonsertin Oulunkylän kirkossa perjantaina 4.10.2019 kello 18 ja Kallion kirkossa lauantaina 5.10.2019 kello 18. Ohjelmassa on klassisen puhallinmusiikin merkkiteoksia. Konsertin johtaa alansa huippu, yhdysvaltalainen kapellimestari Robert J. Ambrose.

Klassisessa puhallinorkesterikonsertissa edetään Giovani Gabrielin (1557-1612) renessanssista Antonio Lottin (1667-1740) barokin kautta aina Wolfgang Amadeus Mozartin (1756-1791) klassismiin asti.

Konsertissa kuultavaa Wolfgang Amadeus Mozartin puhallinserenadi Gran Partitaa (K. 361) pidetään kaikkien aikojen parhaana puhallinyhtyeelle sävellettynä teoksena. Seitsenosainen Gran Partita eli “suuri soitinmusiikkisarja” on Mozartin pisin soitinteos, jossa säveltäjä on perehtynyt tarkasti kunkin soittimen soinnillisiin ja teknisiin ominaisuuksiin.

Giovani Gabrieli oli puolestaan italialaisen myöhäisrenessanssin vaikuttavimpia säveltäjiä, joka teki työuransa pääasiassa Venetsian Pyhän Markuksen tuomiokirkon urkurina ja pääsäveltäjänä.  Hän kehitti sävellyksissään eurooppalaisessa säveltaiteessa iduillaan olleita ideoita, kuten dynamiikan käyttöä ja tarkkaa soitinnusta.

Myös Antonio Lotti työskenteli Gabrielin tapaan Venetsiassa, jossa hän oli arvostettu ja tuottelias säveltäjä. Hän kirjoitti uransa aikana messuja, kantaatteja, soitinmusiikkia sekä kaksikymmentä oopperaa. Teknisesti hänen sävellyksensä ovat erittäin huoliteltuja ja taidokkaita, mikä näkyy muun muassa useissa teoksissa monimutkaisina fuugina.

Helsingin kirkkokonserteissa kuullaan siis kaikkien näiden kolmen säveltäjän musiikkia.

Kapellimestarina alansa huippu

Konsertit johtava yhdysvaltalainen kapellimestari Robert J. Ambrose tunnetaan dynaamisena ja mukaansatempaavana muusikkona. Monipuolisen uran tehnyt Ambrose toimii nykyään Georgia State Universityn orkesterin johtajana ja yliopiston musiikkiosaston apulaisjohtajana Atlantassa Yhdysvalloissa. Hän johtaa yliopiston puhallinorkesteria ja vastaa laajasta orkesteriohjelmasta, joka sisältää neljä konserttiorkesteria ja kolme paraatiorkesteria. 

Georgia State Universityn lisäksi Ambrose on johtanut orkestereita eri puolilla Yhdysvaltoja sekä esimerkiksi Australiassa, Kanadassa, Saksassa, Hongkongissa ja Singaporessa. Ambrose on johtanut aiemmin useaan otteeseen myös suomalaisia ammatti- ja harrastajapuhallinorkestereita. Helsingin poliisisoittokunnan edessä hänet nähtiin edellisen kerran syksyllä 2017.

Teksti ja kuva: Helsingin poliisisoittokunta

Share