Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Kielikahvila on kohtaamispaikka

Kielikahvila

Kielikahvila kokoontuu Oulunkylän kirjastossa. Kuva: Satu Haavisto / Helsingin kaupunginkirjasto

Kielikahvila on sosiaalinen ja leppoisa tapa harjoitella kieltä. Kielikahvila tarjoaa osallistujille tilan, jossa keskustella ja oppia kieltä yhdessä epävirallisella ja seurallisella tavalla. Kielikahvilan avulla osallistujat pääsevät harjoittelemaan puhekieltä, minkä lisäksi ihmiset kohtaavat eri taustoista tulevia ja saavat tilaisuuden verkostoitua ja solmia ystävyyssuhteita. Kielikahvilan ei ole tarkoitus olla varsinaisesti opetustilanne tai oppitunti eikä vetäjillä välttämättä ole kielenopettajan koulutusta, vaan kielikahvilan vetäjänä voi toimia kuka tahansa kyseessä olevaa kieltä hyvin osaava henkilö.

Oulunkylän kirjaston kielikahvila aloitti toimintansa syksyllä 2017. Kielikahvilassamme on ollut osallistujia lähes kahdestakymmenestä maasta. Useimmiten osallistujat ovat olleet kotoisin jostain Euroopan maasta tai Lähi-idästä. Muita lähtömaita ovat olleet mm. Afganistan, Intia, Kiina ja Filippiinit. Jotkut kielikahvilaan osallistujista ovat asuneet Suomessa jo pitkään, osa vasta muutaman kuukauden. Ryhmän koko vaihtelee jokaisella kerralla, suurimmillaan paikalla on ollut kymmenkunta osallistujaa. Pienessä ryhmässä ujoimmatkin rohkaistuvat kokeilemaan suomen kielen puhumista ja kaikki saavat vuorollaan äänensä kuuluviin.

Oulunkylän kirjaston kielikahvila on tarkoitettu suomea jo hieman osaaville. Kukin tapaaminen muokkautuu omanlaisekseen osallistujien määrästä, heidän taustastaan ja suomenkielen taidostaan riippuen. Aiheet vaihtelevat laidasta laitaan; toisinaan katsomme lehdistä ajankohtaisia otsikoita, toisinaan juttua riittää johonkin teemapäivään tai vuodenajan askareisiin liittyen. Helpoimmin jutun juurta saadaan kaikille yhteisistä asioista kuten ruoasta ja ruoanlaitosta, musiikista, elokuvista, taiteesta ja kirjallisuudesta. Kielikahvilan vetäjän kannattaa ottaa huomioon osallistujien toiveet ja erilaiset odotukset; yhdellä saattaa olla tähtäimessä suomen kielen koe, jonka suorittaminen on tärkeää työnsaannin kannalta, toinen taas haluaa laajentaa sanavarastoaan, oppia sanontoja tai hioa ääntämystään.

Jos jutustelu kuitenkin tuntuu hankalalta eikä yhteisiä sanoja löydy, ratkaisuna toimivat lautapelit. Kielikahvilassa on harjoiteltu sanoja kuvakorttien kanssa, pelattu sanaselityspelejä ja kerrottu tarinoita kuvanoppien avulla. Pelien pelaaminen vapauttaa ja antaa konkreettisen lähtökohdan, jos kielen osaaminen on vasta aluillaan.

Myös suomenkieliset vapaaehtoiset ovat löytäneet kielikahvilan ja heidän panoksensa on arvokas. Varsinkin jos osallistujia on monta, keskustelu pareittain voi olla parempi vaihtoehto kuin yhdessä koko ryhmän kanssa. Toivotamme siis suomenkieliset rohkeasti mukaan, sillä kielikahvila toimii kohtaamispaikkana kaikille ihmisistä, kielistä ja eri kulttuureista kiinnostuneille!   

Teksti: Heini Rinne, Oulunkylän kirjasto

Kuva: Satu Haavisto / Helsingin kaupunginkirjasto

Share