Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Metsälä, Uutiset

Kyläillallisilla kohtaavat tutut ja tuntemattomat

Metsälän kyläillalliset

Kuvassa kyläillallisilta (vasemmalta oikealle) Petri Ikävalko, Annamaija Hakama, Aleksi Oikkonen, Tiina Sara-aho ja Arto Leminen. Kuva: Markus Lindqvist.

Metsälässä järjestettiin lokakuun alussa kyläillalliset jo kuudetta vuotta peräkkäin. Illallisten tavoitteena on tutustuttaa naapureita toisiinsa.

Illan aikana osallistujat syövät kolmen ruokalajin illallisen 6-8 hengen ryhmissä. Jokaisen ruokalajin välissä vaihdetaan kotia eli yksi ryhmä syö alkuruoan yhdessä, pääruoan toisessa ja jälkiruoan kolmannessa kodissa. Ryhmien kokoonpano arvotaan samoin se, minkä ruokalajin kukin talous saa valmistettavakseen. Illalliskierros kestää noin kello viidestä kymmeneen, jonka jälkeen voi vielä olla jatkot. Illalliskierroksille osallistuvat aikuiset, mutta oman perheen lapset saavat tietenkin syödä muiden mukana.

Metsälä-Seuran varapuheenjohtaja Anu Karvonen organisoi tämänvuotisia kyläillallisia. Karvosen perhe on ollut aiemmin mukana kaksilla illallisilla. Mukaan houkutteli ajatus naapureihin tutustumisesta.

-Idea naapureihin ja samalla alueella asuviin tutustumisesta tällä tavoin oli jo alun perin tosi hauska ajatus. Valitettavasti vain ensimmäiset illalliset jäivät työmatkojen tai sairasteluiden vuoksi välistä. Kynnys lähteä mukaan oli aika pieni, kun ei tarvinnut itse tehdä kuin yksi ruoka. Ja hauska oli odottaa sitä, keitä ovelle ilmaantuu, Anu Karvonen kertoo.

Viime vuonna illallisille osallistui kaksi kahdeksan hengen ryhmää ja sitä aiemmin kaksi kuuden hengen ryhmää.

– Huippukokki ei kenenkään tarvitse olla, koska kussakin osoitteessa on tarkoitus syödä vain yksi ateria. Tämä itse tehty ateria on kullekin se ainoa illallisista aiheutuva kustannus. Kannattaa keskittyä ruokiin, jotka on mahdollista valmistaa mahdollisimman pitkälle etukäteen. Aikataulu on kohtuullisen leppoisa, ja tärkeintä on viettää hauska ilta ja tutustua uusiin ihmisiin, ei hikoilla hiki hatussa hellan ääressä! Anu Karvonen korostaa.

Illalliset ovat onnistuneet tavoitteessaan tutustuttaa ihmisiä toisiinsa.

-Kyllähän noista illallisista saa monta keskustelua aikaan myös jälkikäteen ja hauskaa on, kun on hiukan erilaisia pariskuntia mukana. Eli täällä pääsee tutustumaan myös niihin, joita ei muuten tapaa. Enitenhän ollaan yhteydessä lähimpien naapureiden kanssa tai sitten yhdistävä tekijä on saman ikäiset lapset tai samat harrastukset. Illalliset saavat aikaan kivaa ristipölytystä, Anu Karvonen sanoo.

Illallisten järjestelytapaa voi myös varioida perusmallista.

-Viime vuonna aloitimme yhdestä paikasta alkumaljoilla ja kun olimme lähdössä alkuruokapaikkaan, ovikello soi ja saimme uudet ohjeet. Seurueet siis vaihtuivat illan aikana pari kertaa ja se oli hauska yllätys. Päällimmäinen tunne on ilo ja hauskanpito, kun muistelee menneitä illallisia, Anu Karvonen kuvailee.

Teksti: Susan Wilander
Kuva: Markus Lindqvist

Share