Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Maunula, Uutiset

Lauluviivalta teatterin näyttämölle

Jyrki Kallius

Jyrki Kallius. Kuva: Liisa Lohtander.

Ammattinäyttelijä, freelance-ohjaaja, lastentarhanopettaja – mies, joka keksi Lauluviivan.  Hän on Jyrki Kallius, joka ohjaa vuoden päästä ensi-iltaan tulevan näytelmän Maunulan historiasta alkaen 1600-luvulta aina Raide-Jokeri -aikaan.

Jyrki halusi kertoa draaman keinoin Maunulan värikkäästä historiasta ja sai houkuteltua Jouko Jauhiaisen kirjoittamaan siitä näytelmän.  Nyt teksti on valmis sovitettavaksi näyttämölle ja esitettäväksi harrastelijavoimin.  Mukaan on lupautunut jo muutamia näyttelemisestä kiinnostuneita henkilöitä, mutta rooleihin tarvitaan myös nuoria miehiä, joiden löytäminen on Jyrkin mukaan melkoisen haasteellista.  Näytelmän harjoitukset alkavat ensi tammikuussa Maunulan lukion tiloissa ja kenraaliharjoitus on tarkoitus vetää läpi vuoden 2020 syyslomien aikaan Maunula-talolla.  Näytöksiä tulee olemaan ainakin viisi ja tarvittaessa enemmänkin.  Näytelmä myös taltioidaan, jotta sitä voidaan tulevaisuudessa käyttää vielä salaperäisyyden varjoissa olevassa uudenlaisessa esitysmuodossa.

Jyrki on itse näytellyt laitosteattereissa 90-luvulla eri puolella Suomea.  Muutettuaan Helsinkiin hän on keskittynyt ohjaamiseen, johon hän kertoo suhtautuvansa vakavasti, mutta ilon ja positiivisuuden kautta.  Ei puuhastelua! – hän toteaa.  Yhteisen projektin tekemisessä ohjenuorana on yhteisöllisyyden kasvu ja tulevan esityksen luomisessa tukena onkin Maunula-Seura.  Näytelmän musiikin takaa löytyy ammattimuusikko ja puvustuskin on jo hahmottumassa.  Tarkoitus ei ole kuvata Maunulan historiaa siloteltuna vaan mukaan on tulossa tapahtumia ja aikakausia, jotka eivät ole kovin mairittelevia kaupunginosan menneisyydessä.

Päivätyökseen Jyrki Kallius toimii lastentarhanopettajana ja siihen liittyy tuo Lauluviiva.  Se on teipillä tehty viiva päiväkodin lattiassa, jonka ääressä lapsi saa esittää vaikka laulun tai miksei lorunkin – tai olla ensin ihan hiljaa, jos kovin jännittää.  Jokainen esiintyjä saa aplodit ja kannustuksia.  Tarkoitus on vahvistaa lapsen itsetuntoa ja rohkeutta.

En huomannut kysyä Jyrkiltä laittaako hän Maunula-talon näyttämöllekin lauluviivan.

Teksti: Marja Markko

Kuva: Liisa Lohtander

Share