Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Uutiset, Veräjämäki

Päiväkoti Perhonen pakkasi tavaransa 40 vuoden jälkeen

Päiväkoti Perhonen

Merja Söderlund ja lapset piirtämässä. Kuva: Johanna Krabbe.

Päiväkoti Perhonen on toiminut Veräjämäessä jo yli 40 vuotta. Toiminta alkoi VR:n talojen kupeessa vuonna 1978. Monelle perheelle, useammassakin sukupolvessa, tutuksi tullut päiväkoti muutti syyskuussa Itä-Pakilaan. Veräjämäen lapsiperheistä lähes kaikki tietävät Perhosen ja monella on hyviä muistoja sen toiminnasta. Kiinteistön kauneudesta voi puolestaan olla montaa mieltä, mutta se tullaan purkamaan uusien talojen tieltä.

Päiväkotitoiminnan aikana lapsilukumäärä on pysytellyt noin 60:ssa lapsessa. Lapsiryhmien nimet ovat vaihdelleen vuosien saatossa vaivaismittareista kultasiipiin, mutta kiitäjiä on Perhosessa aina ollut. Nimensä mukaisesti ryhmän esikoululaiset kiitävät paikasta ja tilanteesta toiseen.

Lastenhoitaja Merja Söderlundin mielestä ihana piha ja alue, vaihteleva työ ja lapset on saanut hänet työskentelemään pitkään Perhosessa.
– Hyvä työyhteisö ja se, että olemme lasten kanssa hioutuneet yhteen sekä läheltä löytyvä metsä ovat päiväkodin positiivisia asioita, kertoo Merja.
– Toki moni meistä pitkään talossa olleista on tehnyt jonkinlaista surutyötä, kun hyvästelemme vanhan piha-alueen ja rakennuksen. Yhteen hiileen puhaltaminen ja työkavereiden auttaminen on meillä ollut tapana. Kaikki aikuiset myös tuntevat jokaisen lapsen, painottaa Merja.
Lasten vanhemmat ovat olleet paljon mukana Perhosen toiminnassa. Vanhempaintoimikunta on ollut organisoimassa muun muassa retkiä, juhlia ja tempauksia.

– Vanhempaintoimikunta on ollut ihana ja arvokas asia toiminnallemme, kertoo puolestaan varhaiskasvatuksen opettaja Pirjo Väisänen. Aikuiset ovat myös tänä päivänä entistä enemmän leikeissä mukana. Lasten rohkeus ja positiivinen omatoimisuus on lisääntynyt, harrastuksiakin on tullut lisää, mutta jakamisen vaikeus on toisaalta lisääntynyt, pohtii Pirjo.

Perhosen tehtävä ja toiminta-ajatus on yhdessä vanhempien kanssa luoda turvallinen ja huoleton lapsuus. Moni lapsista mietti päiväkodin muuttoa ja siitä keskusteltiin ryhmissä. Osa kävi ennen muuttoa vanhempiensa kanssa tutustumassa uuteen paviljonkipäiväkotiin.

Perhosen pihalle istutettiin noin 10 vuotta sitten pihlaja, joka nimettiin Satupihlajaksi. Sen alla oli tarkoitus istua lasten kanssa satua lukemassa. Aika näyttää istuskellaanko Satupihlajan alla vielä tulevina vuosina. Puiden alle pääsee jatkossa Patolan metsissä toimivassa maksuttomassa metsäkerhossa. Puolipäiväiseen metsäkerhoon voi hakea päiväkodin kerhohakemuksella tai Helsingin kaupungin asiointisivujen kautta. Perhosen vahva pienryhmätyöskentely ja tekemällä oppiminen jatkuu uudessa osoitteessa ja lähimetsässä.   

Teksti ja kuva: Johanna Krabbe

Share