Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Uutiset

Taidetta jäteauton kyljessä

Jussi Twosevenin taideteos

Jussi TwoSevenin taideteos muistuttaa muovipakkausten lajittelusta. Kuva: HSY

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY pistää taiteen rullaamaan kaduille. Jäteautoihin tulee sarja taideteoksia, jotka muistuttavat jätteidenlajittelun merkityksestä.

Jussi TwoSevenin teos kehottaa muovinkierrätykseen.
– Ympäristöasiat ja kierrätys ovat minulle todella tärkeitä. Meidän pitäisi enemmänkin miettiä, miten pystymme käyttämään pakkauksia ja tavaroita uudelleen. Toivottavasti tämä city-kettuteos inspiroi ajattelemaan myös sellaisia aiheita, toteaa taiteilija Jussi TwoSeven.

Taiteilija sai idean city-ketusta jo suunnittelun alkuvaiheessa. TwoSevenin karhut, sudet ja muut luonnoneläimet ovatkin monille jo tuttuja kaupunkikuvasta.
– Annoimme taiteilijalle vapaat kädet luoda taidetta muovipakkauksista. Teoksella halusimme kannustaa asukkaita niiden lajitteluun, kuvailee HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti teoksen taustoja.

Teos muistuttaa muovipakkausten lajittelun ja kierrätyksen tärkeydestä. Nyt vapaaehtoinen muovien kierrätys muuttuu vuonna 2021 pakolliseksi pääkaupunkiseudun asuinkiinteistöissä, joissa on vähintään viisi huoneistoa. Tällaisista kiinteistöistä jo 68 % on mukana kierrätyksessä.
– Tavoitteemme on kierrättää 60 prosenttia kotien jätteistä vuoteen 2025 mennessä, minkä vuoksi olemme kehittäneet uusia tapoja muistuttaa jätteiden lajittelun tärkeydestä, Partti mainitsee.

Kaduille yli sata taidejäteautoa

HSY:n jäteautot liikkuvat pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella, ja niitä tulee vuosien varrella erilaisilla taidekyljillä ajoon 120–150 kappaletta. Sarjan edellinen teos muistutti ruokahävikin välttämisestä ja biojätteen lajittelusta. Vaikka nyt liikkeelle lähtevien jäteautojen kyljissä kiitetään muovipakkausten lajittelusta, sama auto saattaa kerätä ajoittain esimerkiksi biojätettä. Jäteautot ajavat joustavasti eri reittejä ja kuljettavat eri jätelajeja, jolloin ne ovat koko ajan tehokkaassa käytössä.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: HSY

Share