Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Pakilat, Uutiset

Vuoden pakilalainen on Kurt Grönlund

Pakila-Seura palkitut

Vuoden palkitut pakilalaiset: vasemmalla Vuoden pakilalainen 2019 Kurt Grönlund, oikealla Vuoden maineteko Pakila-Seuran toimialueella -kunniamaininnan saanut Tuomas Tuomi-Nikula. Keskellä palkinnot luovuttanut Pakila-Seuran puheenjohtaja Raimo Rahkonen. Kuva: Erja Vuorio.

Pakila-Seura on valinnut Vuoden pakilalaiseksi 2019 urheiluvaikuttaja Kurt Grönlundin. Kunniakirja luovutettiin Grönlundille Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen yhteisessä Kylätapahtumassa Pakilan yläaseteen koululla 8.9.2019. 

Pakila-Seura nimeää Vuoden pakilalaiseksi alueella asuvan tai asuneen henkilön, joka on aktiivisella toiminnallaan vaikuttanut Pakilan alueen kehitykseen tai muuten toiminut yhteistyön edistäjänä alueen toimijoiden kesken. Tänä vuonna valinnan perusteena oli erityisesti pitkäaikainen työ lasten ja nuorten liikuntaharrastusten hyväksi.

Onnittelupuheessaan Pakila-Seuran puheenjohtaja Raimo Rahkonen toi esiin Kurt Grönlundin monipuoliset ansiot alueemme nuorison liikuntaharrastusten edistäjänä ja johtajana.  Grönlund on lähes 40 vuotta toiminut eri tehtävissä Helsingin Palloseurassa (HPS). Seuran päälaji on nykyisin jalkapallo. HPS:n toiminta on 1980-luvulta lähtien keskittynyt Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen alueelle. Yli tuhannen jäsenen HPS tarjoaa harrastusmahdollisuuden ja hyvät harrastusolosuhteet alueen lapsille ja nuorille.

Kurt ”Kurre” Grönlund tuli monien muiden vanhempien lailla HPS:n toimintaan omien lastensa harrastuksen kautta.  Grönlund aloitti 1980-luvun alussa joukkueenjohtajan roolissa, toimi sittemmin valmentajana ja seuratoimihenkilönä. Seuran johtamiseen liittyvät tehtävät hän aloitti tultuaan valituksi johtokunnan jäseneksi vuonna 2000. Koko seuraa Kurre on luotsannut vuodesta 2008. Hänen puheenjohtajakaudellaan seuran kehittämiseen on panostettu voimakkaasti ja seuran toiminta on muuttunut ammattimaisemmaksi, mikä on näkynyt mm. täysipäiväisten työntekijöiden palkkaamisena ja toimintaolosuhteiden kehittämisenä. Kaikkein näkyvin tämän kehittämistyön tulos on keväällä 2014 avattu oma täysimittainen keinonurmikenttä Pakilantien ja Paloheinäntien risteyksessä ja sen vieressä sijaitseva juniorikenttä. 

Myös Suomen Palloliiton Helsingin piirin toimintaan Kurt Grönlund on osallistunut toimimalla pitkään kurinpitovaliokunnassa ja sen puheenjohtajana. Palloliitto palkitsi Grönlundin 2014 liiton hopeisella ansiomerkillä. Pakila-Seuran huomionosoitus on Grönlundille mieleinen. Hän tietää tehneensä paljon töitä liikunnan ja nuorten eteen.

– Kiitoksia en ole kaivannut, mutta työn huomioiminen tuntuu oikein hyvältä, hän sanoo.

Kurt Grönlund on asunut Paloheinässä vuodesta 1983. Hän kertoo viihtyvänsä hyvin ja arvostavansa erityisesti alueen rauhallisuutta ja luonnonläheisyyttä. Urheilun ohella hän ehtii myös harrastaa muuta: hän on intohimoinen elokuvaharrastaja ja vakituinen kävijä Sodankylän filmifestivaaleilla. Ihmisenä Grönlund tunnetaan nopeana ja suoraviivaisena toiminnanmiehenä, joka arvostaa erityisesti yhteisöllisyyttä. Grönlund näkee, että yhteisöllisyyttä olisi tarpeen vahvistaa myös Pakilan, Paloheinän ja Torpparinmäen eri toimijoiden kesken ja toivoo, että paikalliset yhteisöt voisivat kokoontua yhdessä pohtimaan aluetoiminnan ideoita yhteiseksi hyväksi.   

Teksti ja kuva: Erja Vuorio

Share