Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Blogit, Oulunkylä, Uutiset

Kun torstain arki-ilta muuttuu juhlaksi

Family Thursday

Family Thursday - Arki on juhlaa! Kuva: Oulunkylän seurakunta.

Tarjoilupöydässä höyryää bataattikeitto. Joku on tuonut leipää, toinen siemeniä keittoa varten. Kattausta koristavat kynttilät ja syksyn lehdet. Keittiössä häärää kaksi aikuista ja heidän pienet lapsensa leikkivät taaempana – kuitenkin tarpeeksi lähellä omaa aikuistaan. Koko perhe on lähtenyt toteuttamaan ideoimaansa iltaa alueen perheille. Kun 70:nen hengen perhe jakaa yhteiset nyyttärieväät, sitä kutsutaan arki-illan juhlaksi.

Family Thursday on Oulunkylän seurakunnan alueella asuvien perheiden ideoima ilta, joka toteutetaan kerran kuukaudessa torstai-iltaisin Maunulan upeasti remontoidulla kirkolla. Idea syntyi perheiden toiveesta lisätä alueelle yhteistä tekemistä, missä yhdistyisivät yhteisöllisyys, ruokailu ja keskusteleminen vanhemmuuden haastavista aiheista. Idea syntyi yhteisessä tapaamisessa Oulunkylän kirkolla kahdeksan perheen voimin. Seurakuntamme innostui ideasta heti ja halusi tarjota tähän puitteet. Perheiden ajatuksena on vertaisuus, niin tapahtuman toteuttajana kuin vastaanottajana. Family Thursday toteutuukin perheiltä perheille.

Ensimmäisessä Family Thursday -illassa 26.9. vieraili varhaiskasvatuksen psykologi Hanna-Maria Mäkelä. Hän johdatti meidät tahtoikäisten lasten kasvun ja käytöksen haasteisiin sekä haasteiden tukemiseen. Iltateellä keskustelu oli avointa ja vilkasta. Myös isät olivat aktiivisesti keskustelussa mukana. Aikuisten jakaessa kokemuksiaan lapset leikkivät lastenohjaajien kanssa kirkon yläkerran lastentilassa, joka sittemmin nimettiin leikkiluolaksi. Suosittu luola onkin perheiden käytössä jokaisessa yhteisöllisessä illassa ja lapsille on omaa ohjelmaa lastenohjaajien kanssa aikuisten keskustelun aikana.

”Soppa maistui ja ilmapiiri oli rento”, summasi isä, joka tuli perheensä kanssa iltaan mukaan. ”Mahtavaa, kuinka kaikkien tuomisista tuli upea iso pöytä! Tyyliin ”viisi leipää ja kaksi kalaa”, ihasteli toinen äiti, joka auttoi keittiössä. ”Mielenkiintoinen ilta! Ihanaa, kun oli rohkeita äitejä, jotka uskaltavat puhua [vaikeista asioista].” Vertaisuus on voimaa. Vanhemmuus on haastava laji. Yhteiskunnassa, jossa yksin pärjäämisestä on tullut tavoite, kaipaamme entistä enemmän yhteisöä ympärillemme. Kaipaamme auttavia käsiä lasten hoitoon, valmista ruokaa pöytään ja samoista elämänkokemuksista jakamista arkeen. Family Thursday on juuri tätä – ihan tavallista arkea ja vähän juhlaakin arjen keskellä.

Teksti: Mirva Keski-Vähälä
Perhetyöntekijä

Kuva: Oulunkylän seurakunta

Share