Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Svenska dagen firades på Solhem

Svenska Dagen Solhem

Musikklassen 8M vid Åshöjdens grundskola uppträder. Foto: Kenneth Nykvist

Den 6 november firades enligt tradition svenska dagen på Solhem i Malm. Arrangörer var de svenska föreningarna i norra Helsingfors och en publik på sextio personer mötte upp.

Efter hälsningsorden inleddes festen med ett sångframträdande till pianoackompanjemang. Charlotta Engström framförde två sånger med Mia Finström-Haanpää vid pianot. Det första stycket var Rosa Himmel av Jonathan Johansson, känd från teveserien Störst av allt från 2019. Därefter följde Gabriellas sång av Stefan Nilsson från filmen Så som i himlen från 2004.

Därefter följde festtalet som i år hölls av Jesper von Hertzen. Han talade under rubriken: Brödet på bordet kommer från frågesporter – allt började med duellen i Hbl. Jesper von Hertzen är känd för en större publik som den som gör duellen, frågesporten i Hufvudstadsbladet. Von Hertzen berättade hur det kom sig att han fick ta över duellen för 20 år sedan och hur det är att till varje veckas tidning publicera en ny duell. Frågesportstävlingen är en tradition och i många familjer gör man duellen tillsammans och man följer också med hur de går för dem som tävlar i tidningen. Von Hertzen berättade att det är ganska vanligt att han blir kontaktad av läsare som undrar vilka regler man ska följa när man gör duellen hemmavid. Föredragshållaren berättade att det inte finns några exakta regler som man ska följa utan varje grupp tävlande kan skapa sina egna.  

Framförandet var inspirerande och medryckande och von Hertzen lyckades engagera både yngre och äldre i publiken till spontana bifall och kommentarer.

Jesper von Hertzen är också bokaktuell med Duellen 2.0 som utkom till bokmässan. Han har också gjort olika brädspel, bl.a. Vi ses under klockan, med frågor om Helsingfors.

Efter festtalet uppträdde musikklassen 8M under ledning av Johanna Perret. De inledde med numera klassiska Höstvisan av Erna Tauro och Tove Jansson. Därefter följde Lean on me av Bill Withers. Sånggruppen består av elever vid musiklinjen vid Åshöjdens grundskola. Framförandet proffsigt och det fick ett entusiastiskt mottagande av publiken.

Den officiella delen av programmet avslutades traditionsenligt med Modersmålets sång av Johan Fridolf Hagfors. Efter det följde fri samvaro med kaffe och tårta.
Festen hade arrangerats av föreningarna Norr om Stan, Malm Svenska Ungdomsförening, Svensk Förening i Åggelby och Gammelstadens ungdomsförening.

Text och foto: Kenneth Nykvist

Share