Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Pakilat, Uutiset

Elias Kukkola Pakin talon vahtimestariksi

Pakin talon vahtimestari Kukkola

Pakin talon uusi vahtimestari Elias Kukkola. Kuva: Esko Lukkari

Presidentin linnassa pitkään tilaustöitä tehnyt hovimestari luotsaa jatkossa Pakilan ylpeyttä.

Pakin talo on saanut uuden vahtimestarin. Arvokkaan perinnetalon ja Helsingin kolmanneksi vanhimman rakennuksen ottaa haltuunsa Elias Kukkola. Itä-Pakilassa ja Paloheinässä pitkään asunut Kukkola on kovan luokan ammattilainen. Hän on toiminut neljännesvuosisadan erilaisiin juhlatilaisuuksiin tilattuna hovimestarina presidentin linnassa, valtioneuvoston edustustiloissa ja eduskunnassa.
– Presidentin linnassa, Tamminiemessä, Mäntyniemessä, Kultarannassa, eduskunnassa, Smolnassa, Kesärannassa, Königstedtissä, hän luettelee. Kukkola on jatkanut eläkkeelläkin tilauspohjaisia töitä valtiolla, mutta nyt hän sanoo lopettavansa.
– Itsenäisyyspäivän vastaanotto jää viimeiseksi työpäiväksi, hän sanoo. Ennen valtion palvelusvuosiaan Kukkola toimi seitsemän vuotta Fennian hovimestarina ja sen jälkeen pitkään yrittäjänä, jonka palveluksia catering-yritykset käyttivät.

Pakin talo uusi haaste

Elias Kukkola sanoo ottavansa Pakin talon vahtimestarin tehtävät uutena mielenkiintoisena haasteena.  
– Talo on arvokas ja hieno juhlapaikka erilaisille tilaisuuksille ja sen puitteita ja olosuhteita kehittämällä siitä saadaan vieläkin parempi, hän sanoo.

Kukkola on jo pohtinut Pakin talon kehittämiskohteita.
– Piha-alueen kunnostamisesta voisi aloittaa. Pihasta on karsittava pienpuustoa, jotta komeat isot puut pääsevät esiin. Kukkaistutukset pääoven molemmin puolin, roskiksia lisää ja tuhkakuppiastia eri paikkaan. Pihan siisteyttä pitää viihtyisyyden lisäämiseksi parantaa kaikin puolin, hän sanoo.

Pakin talon vähällä käytöllä olevat arvokkaat aitat Kukkola haluaa ottaa käyttöön.
– Pihakalusto ja muu vähällä käytöllä oleva tavara voitaisiin keskittää 1-2 aittaan. Ainakin kaksi aittaa pitäisi saada kesäkaudella jatkuvaan käyttöön – tarjoilutilana, seurustelutilana jne., hän sanoo.

Pakin talon sisätiloihin hän aikoo tuoda heti talossa asioivia varten vieraskirjan. Hän kaipaa saleihin myös tuoleja nykyisin käytössä olevien penkkien lisäksi.
– Tilojen monikäyttöisyys paranisi tuoleilla. Pöydillä voisi olla liinat ja seinillä voisi olla mahdollisesti valokuvia, ryijyjä tai muuta aikakauteen liittyvää. Se loisi lisää tunnelmaa taloon. Kattiloitakin keittiö kaipaa lisää, hän pohtii.

Kukkola lupaa antaa Pakin talon juhlavieraille ihan ilmaisia vinkkejä pöytien kattamiseen. Pakila-Seuran toimintaan hän aikoo myös osallistua aktiivisesti.

Vapaa-aikaa Pakilan siirtolapuutarhassa

Kukkolalla on Pakilan siirtolapuutarha-alueella oma palsta ja mökki. Hän viettää siellä paljon aikaa kesäisin ja lähellä olevan Pakin talon vahtimestarin työ lomittuu siihen hyvin.

Kukkolan mukaan Pakila on hyvä paikka asua. Alueelta löytyy vielä monesta muusta kaupunginosasta kadonnutta yhteisöllisyyttä.
– Pakilan Kylätapahtuma, Itä-Pakila-päivä ja Kekrijuhla ovat siitä esimerkkejä. Itse haluaisin Pakin talolla järjestää joulutapahtuman lapsille. Voisin toimia joulupukkina, hän lupaa.

Kukkolan arkea täyttävät taloyhtiön hallituksen puheenjohtajuus ja lastenlapsien tilapäiskaitsemiset.
─ Nytkin meillä on hoidossa kuumeileva lapsi, hän naurahtaa.

Teksti ja kuva: Esko Lukkari

Share