Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Joulu on ihan kulman takana

Weiste

Pakilan siirtolapuutarhan vastarannalta löytyvä huvila oli vuodesta 1926 lähtien tehtaan perustajan Kalle Weisteen kotitalo. Kuva: Weiste Oy

Oulunkylässä joulu ei ole koskaan kovin kaukana – pääseehän sinne alle vartissa vaikka pyörällä polkien. Weiste Wanha Villa -putiikissa Pukinmäessä joulukoristetehtaan tuotteet ovat esillä ympäri vuoden.


Weisteen joulukoristetehdas perustettiin vuonna 1924. Alkuvuosikymmeninä joulukoristeiden käyttö oli suomalaiskodeissa vielä niukkaa ja tehtaassa valmistettiin lähinnä hopelankatähtiä ja pieniä oksakoristeita. Sodan jälkeen tulivat muotiin punaiset tonttukoristeet ja 50-luvulla tuotevalikoima laajeni enkelikelloilla, kynttilänjaloilla ja valaistuilla messinkisillä ikkunatähdillä. 60-luvulla päästiin jo nykyisen kaltaisiin koristevalikoimiin muovipallojen, joulukuusenköynnösten ja tekokuusten myötä. Siitä lähtien koristeiden valikoima on vain kasvanut seuraten yleisiä sisustustrendejä.

Weiste on edelleen perheyritys, jossa suvun lisäksi työskentelee myös pitkäaikaisia koko työuransa yrityksessä tehneitä työntekijöitä. Joulu on käsillä joka päivä.
– Kuluvan joulun aikana valmistellaan jo täyttä päätä seuraavan joulun myyntiä. Tuotantoa lisätään keväällä sitä mukaa kun tilaukset sitä edellyttävät. Loppukesästä on kiireisin tuotantoaika ja heti perään tilausten on lähdettävä vientiasiakkaille maailmalle. Tuotesuunnittelu rullaa pitkin vuotta rinnalla, mutta on kiivaimmillaan ennen uuden sesongin aloitusta syksyllä. Voidaan sanoa, että meillä on joulu ainainen, Johanna Weiste kertoo.

Joulukoristeet ovat sesonkituote, joten niiden rinnalla on yrityksessä ollut muitakin tuoteryhmiä. Ennen Weisteellä kudottiin nauhoja ja myytiin leluja sekä pääsiäiskoristeita, mutta viime vuosikymmenen ajan kohteena on ollut sisustus.

– Sisustusmallistomme syntyi kodinsisustustrendin myötä, koimme että meillä on esteettistä osaamista tuotteiden luomiseen, kun koristealalla jo toimimme. Sisustustuotteet sopivat erinomaisesti joulukoristeiden rinnalla myytäviksi sillä tuoteryhmät täydentävät toisiaan ja meillä on mahdollisuus luoda kodinomaisia kokonaisuuksia esillepanoissa. Sisustustuotteitamme on myynnissä muun muassa monissa lahjatavaraliikkeissä ja tietenkin omassa Weiste Wanha Villa –putiikissamme, Johanna Weiste kertoo.

Joulukoristetehtaalla joulusta nautitaan perinteisen joululounaan merkeissä. Tehdas on kiinni joulunpyhinä, mutta tuotekehityksessä on mietittävä jo seuraavaa joulua.
-Weiste Wanha Villa -putiikki Pukinmäessä on avoinna joulua edeltävään viikonloppuun asti, siihen asti siellä pääsee nauttimaan koristeiden upeasta runsaudesta. Kotiin kuusia mahtuu kuitenkin yleensä vain yksi, mutta Villalla niitä on ihailtavaksi lähemmäs kymmenkunta, Johanna Weiste kertoo.

Teksti: Susan Wilander

Kuvat: Weiste Oy

Share