Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Joulumuori Manta muuttaa pianokouluun

Joulumuori Manta

Elektra Minkkinen aikoo houkutella turistit Oulunkylään Joulumuorin toimistolle. Kuva: Elektra Minkkinen.

Musiikkikoulu Viisas Heinäsirkka on jo pitkään opettanut pianonsoittoa oulunkyläläisille, mutta pian koulussa voi tavata myös Joulumuori Mantan. Elektra Minkkinen pursuaa ideoita niin musiikin kuin suomalaisen kulttuurinkin edistämiseksi.

Elektra eli Eija Minkkinen on laajentamassa musiikinopetuksesta uusille urille. Viisaan Heinäsirkan tiloihin avautuu pian myös Joulumuorin Helsingin-toimisto. Siellä Joulumuori Manta ottaa vastaan ulkomaisia turisteja erityisesti kesäisin.
-Joulumuori Manta eli Mrs Santa Ma Manta on Suomen virallinen rouva Joulupukki. Koska Joulupukki ei ehdi enää hoitaa kaikkia asioita, on tehty työnjako: Joulupukki hoitaa Lappiin tulevat turistit sekä aattoillan lahjojen toimittamisen. Joulumuori Manta tarjoaa heille riisipuuroa, karjalanpiirakoita, kahvia ja musiikkia. Lisäksi turistit voivat ottaa itsestään selfien Joulumuorin kanssa, Elektra Minkkinen kertoo.

Joulumuorikonseptin tarkoituksena on olla myönteinen Suomi-kuvaa ja suomalaisia tuotteita tunnetuksi tekevä hahmo. Minkkisellä on paljon suunnitelmia Joulumuorin varalle.

Kuunteleva musiikinopettaja

Lapista kotoisin olevan Elektra Minkkisen elämä on kuljettanut häntä ympäri maailmaa. Musiikki, musiikkiterapia ja nukketeatteri ovat pianonsoiton ja laulun ohella olleet hänelle pitkään tärkeitä. Väliin sijoittui aika äidinkielen- ja S2-opettajana. Pianonsoiton opetus on kuitenkin ollut kaikessa punainen lanka ja nyt Elektralla on menossa jo 44. vuosi tässä tehtävässä. Opettajana Elektra Minkkinen on myös kohdannut yhteiskunnassa tapahtuneet muutokset.

-2000-luvun myötä yhä useampi oppilas alkoi kertoa minulle kaikista ongelmistaan, ja samalla alkoi tulla yhä enemmän erityisoppilaita, joilla on mm. oppimisvaikeuksia. Niinpä aloin opiskella lisää, hän kertoo. Elektra on valmistunut mm. ratkaisukeskeiseksi neuropsykiatriseksi adhd-valmentajaksi, logoterapiaohjaajaksi ja seksuaalineuvojaksi. Uusimmat maisteritason opinnot Norjassa koskevat ekspressiivistä taideterapiaa ja psykoterapiaa.

Musiikkikoulu Viisas Heinäsirkka on toiminut jo useita vuosia Oulunkylässä, ensin Ogelin kauppakeskuksessa ja nykyään sotaveteraanitalon alakerrassa. Elektra Minkkiselle opettamisessa on tärkeintä asiakkaan kohtaaminen ihmisenä.

-Kyseessä on vuorovaikutusprosessi. Nuorin oppilaani täytti juuri 4 vuotta ja vanhin 75 vuotta. Joskus oppilailla on huono päivä, joten keitämme teetä ja juttelemme mukavia ennen tunnin alkua. Opettajan pitää olla aina tuntosarvet pystyssä ja aistia valppaasti kunkin oppilaan päivän tunnelmat, jotta tietää, mistä narusta pitää kulloinkin vetää. Aika monet haluavat kertoa kuulumisiaan ja kuulla mielipiteeni. Kannustan ja kehun oppilaitani paljon. Joskus täytyy myös myötäelää, Elektra Minkkinen kuvailee.

Musiikilla hyvinvointia

Musiikilla on tutkimuksissa todettu olevan paljon hyviä vaikutuksia. Pianonsoitto sopiikin harrastukseksi kenelle vain siitä kiinnostuneelle ja sen voi mieltää myös panostuksena omaan hyvinvointiin.

– Stressi lieventyy ja endorfiinit hyrräävät. Pianonsoiton opiskeleminen vaikuttaa aivotoimintaan ja auttaa oppimaan uusia asioita, ehkäisee dementiaa ja pitää yllä kognitiivisia taitoja ikäihmisilläkin, Elektra Minkkinen kertoo.

Teksti: Susan Wilander

Lisätietoja: www.viisasheinasirkka.fi

Share