Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Vuoden oulunkyläläinen 2019: kirkkoherra Ulla Kosonen

Ulla Kosonen

Ulla Kosonen valittiin vuoden 2019 oulunkyläläiseksi. Kuva: Marja Markko.

Oulunkylä -seuran johtokunta valitsi kirkkoherra Ulla Kososen yksimielisesti vuoden oulunkyläläiseksi 2019. 

Perusteluina valinnalle ovat Ullan ja hänen henkilökuntansa avoin ja yhteisöllinen suhtautuminen kaikkiin alueen asukkaisiin ja toimijoihin uskonnollista taustaa katsomatta.  He pitävät kirkon ovia auki erilaisille tapaamisille, konserteille ja taidenäyttelyille.

Yhteisöllisyyttä korostavaa toimintaa selittää Ullan historia, josta hän poimi kolme tärkeää ajanjaksoa.  Nuorena venäjän opiskelijana hän työskenteli Temppeliaukion kirkon oppaana nähden samalla, millaista seurakuntatyö käytännössä on ja miten hyvä työyhteisö toimii.  Tuolloin hänelle vahvistui käsitys omasta tulevaisuudestaan ja opinnot teologisessa tiedekunnassa alkoivat.  Opastyössään hän myöhemmin tapasi Mynämäen kirkkoherran ja tämä tapaaminen johti hänet ensimmäiseen työpaikkaansa vs. kappalaiseksi Varsinais-Suomeen.

Merimiespapista kirkkoherraksi

Toinen tärkeä jakso oli viiden vuoden työskentely Lontoon merimieskirkossa 2000-luvun alussa.  Merimiespappina hän oli vastuussa mm. alueellisesta kirkollisesta työstä ja vapaaehtoisverkoston koordinoinnista. Merimieskirkolla oli ja on edelleenkin tärkeä rooli suomalaisten matalan kynnyksen kohtaamispaikkana ja hengellisenä tukipisteenä esim. ulkomaankomennuksen aikana.

Oulunkylän kirkon kappalaisena Ulla Kosonen aloitti vuonna 2007 ja keväällä 2013 hänet nimitettiin kirkkoherraksi.  Hän on kotoisin Mikkelistä, mutta Oulunkylän alueella on jo pitkään ollut Ullan sukulaisia ja läheisiä ystäviä. Hän kertoo kiintyneensä kylään ja sen asukkaisiin viihtyen täällä erinomaisen hyvin.  Oman työn tavoitteena hän pitää hyvää työyhteisöä ja toivoo edelleen kehittyvänsä sen vetäjänä. 

Kirkkorakennus remontoidaan

Kirkon henkilökunnalla onkin edessään melkoinen muutos, kun Teinintien kirkkorakennus menee lähivuosina täydelliseen remonttiin.  Seurakuntayhtymä on jo osoittanut rahat korjaukselle, jonka suunnittelu on nyt käynnissä.  Vuoden 2020 aikana kerätään eri käyttäjien kanssa toiveita ja tarpeita siitä, miten tiloista saataisiin eri tilaisuuksiin helposti muuntuvat.  Luvassa on myös avoimia keskustelutilaisuuksia.  Kirkolliset toimitukset siirtyvät vanhaan kirkkoon ja kirkon muille toiminnoille etsitään väistötiloja Oulunkylästä.  Pelkästään Teinintien iltapäiväkerhossa käy lähes 50 lasta.

Oulunkylän kirjallisuutta harrastavalla kirkkoherralla on yksi vähemmän tunnettu ja tällä hetkellä hieman levossa oleva harrastus – hän piirtää sarjakuvia.  Netistä löytyy muutama hauska ja itseironinen näyte nimellä Kasukkapartio.

Teksti ja kuva: Marja Markko

Share