Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Klaus Järvinen in Memoriam

Klaus Järvinen

Klaus Järvinen Kullaan popjazz-leirillä 1980. Kuva: Seppo Sorvali.

Pop & Jazz Konservatorion perustaja ja rehtori, musiikkineuvos Klaus Järvinen kuoli Helsingissä 17.1.2020. Hän oli kuollessaan 83-vuotias.

Rytmimusiikin koulutuksen tienraivaaja

Lappeenrannassa varttunut ja eri orkestereissa puhaltimia soittanut Klaus Järvinen siirtyi 1960-luvun vaihteessa opiskelemaan musiikkia Sibelius-Akatemiaan Helsinkiin. Hän aloitti vuonna 1963 Oulunkylän yhteiskoulun musiikinopettajana.

Järvinen ryhtyi puuhaamaan koulun oppilaille vapaa-ajalla tapahtuvaa jazz- ja popmusiikin opetusta. Oppilaiden big band OYK Brass Band herätti paljon huomiota ja kävi esiintymässä Moskovassa asti.

Yhdessä vaimonsa Seijan kanssa Klaus Järvinen alkoi 1970-luvun alussa järjestää suosittuja musiikkikesäleirejä nuorille.

Keskeiseksi merkkipylvääksi muodostui syksy 1972, jolloin Klaus Järvisen johtama Oulunkylän Pop/Jazz Musiikkiopisto aloitti toimintansa yhteiskoulun tiloissa.

Uraauurtavan opiston maine ja oppilasmäärät kasvoivat räjähdysmäisesti, mutta rytmimusiikin koulutukselle oli pitkään vaikea löytää julkista tukea. Järvisten sinnikkäiden ponnistelujen ansiosta opisto kuitenkin jatkoi toimintaansa ja muuttui lopulta Suomen ensimmäiseksi rytmimusiikin konservatorioksi 1986. Klaus Järvinen jäi eläkkeelle 1999.

Koulutuksen puolestapuhuja

Klaus Järvinen puhui yhdessä puolisonsa Seija Järvisen kanssa väsymättä ja intohimoisesti rytmimusiikin koulutuksen puolesta. Suurelle yleisölle hän tuli 1970- ja 1980-luvulla tunnetuksi television musiikkiohjelman Levyraadin vakiotuomarina.

Järvinen oli osaltaan vaikuttamassa siihen, että populaarimusiikin kulttuurinen ja institutionaalinen asema Suomessa parani. Järvinen loi laajat verkostot musiikkialaan mutta myös kulttuurin, opetushallinnon ja politiikan toimijoiden suuntaan.

Klarinettia ja muita puhaltimia soittanut Klaus Järvinen oli taustaltaan jazzmies, mutta hänellä oli laaja tietämys ja kokemus muistakin musiikinlajeista. Soittajana hänelle tulivat jo nuorena tutuiksi tanssi- ja viihdemusiikin klassikot.

Opettajana ja johtajana Järvinen oppi ymmärtämään sitä valtavaa janoa, joka nuorilla soittajilla oli niin jazziin kuin poppiin, rockiin ja muihin rytmimusiikin lajeihin.

Opettaja, taiteilija, vaikuttaja

Klaus Järvinen muistetaan värikkäänä ja särmikkäänä persoonana, jonka seurassa aika ei koskaan käynyt pitkäksi. Hän oli sydämeltään opettaja ja sielultaan taiteilija.

Ennen kaikkea Klaus Järvinen oli vaikuttaja. Hänen perustamastaan oppilaitoksesta on valmistunut lukematon määrä soittajia ja laulajia, jotka ovat asettuneet Suomeen ja maailmalle eri musiikki- ja kulttuurialan tehtäviin. Järvisen kuoleman myötä yksi aikakausi on päättynyt, mutta hänen jättämänsä perintö soi – pitkään ja rytmikkäästi.

Kirjoittanut dosentti Janne Mäkelä.

Mäkelä valmistelee parhaillaan Pop & Jazz Konservatorion 50-vuotishistoriateosta.

Share