Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Oulunkylä-Seuraan uusi puheenjohtaja ja johtokunta: Panostamme yhteisöllisyyden ja asukasosallisuuden kehittämiseen

Oulunkylä-Seuran johtokunta ja rahastonhoitaja

Oulunkylä-Seuran uusi johtokunta yhteiskuvassa. Eturivissä vasemmalta oikealle: Otto Miettinen, pj Marika Mantere, varapj Marja Markko, Kukka Korkeaoja ja Sanna Tuovinen. Takarivissä rahastonhoitaja Jari J. Marjanen, Erwin Woitsch, Arno Moliis, Viljo Lukkarinen ja Tapio Solonen. Kuva: Susan Wilander.

Oulunkylä-Seura toimii oulunkyläläisten hyväksi jo 45:ttä vuotta julkaisten mm. Oulunkyläinen-lehteä. Seuralla on pitkä historia vaikuttamistyössä alueen tärkeissä kysymyksissä. Työtä jatketaan tulevaisuudessakin, pyrkien saamaan entistä paremmin koko asukaskunnan mielipiteet kuuluviin. Seuran uusi puheenjohtaja ja johtokunta aloittivat työnsä tammikuussa.

Puheenjohtajaksi valittiin Marika Mantere.
– Olen viestinnän ja markkinoinnin ammattilainen ja toiminut pitkään järjestömaailmassa, sekä erilaisissa luottamustehtävissä että työkseni. Järjestötoiminnan kehittäminen on yksi intohimoistani, Marika Mantere kertoo.

Marika Mantere. Kuva: Aava Mantere.

Uutta pontta seuran toimintaan haetaan kehittämällä asukasosallisuutta ja alueen yhteisöllisyyttä. Ensimmäiset uudistukset tulevat näkymään seuran viestinnässä mm. verkkosivujen uudistuksena sekä asukasmielipiteiden kartoituksessa asukaskyselyn muodossa.

Yhteisöllisyys nousee perinteisen vaikuttamistoiminnan rinnalle

Marika Mantere asui Oulunkylässä perheineen 2000-luvun alussa, ja palasi oulunkyläläiseksi muutama vuosi sitten naapurikaupunginosassa vietettyjen vuosien jälkeen.
– Tulin valituksi Oulunkylä-Seuran johtokuntaan viime vuonna ja lähdin edistämään Oulunkylän yhteisöllisyyttä asuinalueena. Tämä on mielestäni luontainen rooli kaupunginosayhdistykselle, sen lisäksi että jatketaan sitä vahvaa vaikuttamistoimintaa, jota on tehty aiemminkin. Oulunkylä-Seurahan toimii Oulunkylän puolesta kaavoituksen, viheralueiden rakentamisen, julkisen liikenteen ja palveluiden kehittämiseksi, Marika Mantere korostaa.

Marika Mantereelle Oulunkylä näyttäytyy kaupunginosana, jolla on valtavasti käyttämätöntä potentiaalia.
-Halusin lähteä edistämään yhteisöllisyyttä, jotta seurana mahdollistaisimme myös kaupunkiaktivismin eri muodoissaan, Marika Mantere kertoo.

Viestinnän kehittäminen 2020 keskiössä

Oulunkylä-Seura on laatinut hyvin konkreettisen toimintasuunnitelman tälle vuodelle. Pitkäaikaisissa tavoitteissa eteneminen edellyttää seuralta sen viestinnän uudistamista. Kaikkien alueen asukkaiden ja sitä tärkeänä pitävien tulee voida saada helposti tietoa Oulunkylästä ja siitä, miten voi päästä mukaan vaikuttamaan yhteisiin asioihin. Ensimmäisenä uudistetaan Oulunkylä-Seuran verkkosivusto.
– Emme aio vain hallituksen kesken kabinetissa istuen pohtia, mitä asuinalueen viestinnälle pitäisi tehdä, vaan kutsumme kevään aikana kolme kertaa koolle kaikki Oulunkylän alueen yhdistykset ja muut aktiiviset toimijat. Kokoonnumme avoimin ovin miettimään, mistä asioista tarvitaan tietoa ja miten kaikkien aktiivisten toimijoiden tapahtumista ja tekemisistä voidaan viestiä paremmin, Marika Mantere sanoo. Tässä prosessissa kaikki toimijat hyötyvät yhteistyöstä ja yhteisestä näkyvyydestä.

Vaikka tänä vuonna keskitytäänkin erityisesti Oulunkylään, naapurikaupunginosia ei ole unohdettu. Muiden asukasyhdistysten kanssa viriteltiin jo viime vuonna yhteistyötä ja sitä jatketaan myös tulevaisuudessa Oulunkylä-Seuran johtokunnan jäsenten toimesta.

Asukasosallisuuden kasvattaminen tähtäimessä

Oulunkylä-Seuran toiminnassa korostuu nyt alueen asukkaiden aktivointi.
– Minulle tärkeintä kaupunginosatyössä on luoda ilmapiiri, jossa on mahdollista matalalla kynnyksellä tulla mukaan toimintaan – omien kiinnostuksenkohteiden ja aikataulujen puitteissa. Pidemmällä aikavälillä on tavoitteena myös nykyistä kehittyneempi mahdollisuus asukasosallisuudelle. Oulunkylä-Seura on jo pitkään tehnyt merkittävää vaikuttamistyötä omilla teema-alueillaan. Toiminta on kuitenkin varsin pienen aktiiviryhmän varassa. Nykyään digimaailmakin tarjoaa aivan uusia mahdollisuuksia saada näkemyksiä ja kommentteja ajankohtaisiin kysymyksiin laajemmalta osallistujapiiriltä, Marika Mantere sanoo.

Konkreettisesti tämä näkyy ensin asukaskyselynä, jota suunnitellaan jo tälle vuodelle.
– Keskustelimme tästä tammikuun lopulla uuden johtokunnan kokoontuessa ensimmäistä kertaa. Johtokunnassa onkin nyt mukana pitkäaikaisten jäsenten lisäksi myös monia uusia kasvoja, mikä on upea juttu, Marika Mantere kertoo.

Oulunkylä-Seura haluaa mahdollisimman hyvin välittää asukkaiden ajatuksia ja näkemyksiä aluetta koskettavista aiheista, kuten vaikkapa uudis- ja täydennysrakentaminen, Raide-Jokerin aiheuttamat muutokset ja Oulunkylän keskustan kehitys. Myös näihin liittyvien mielipiteiden kartoittamisessa asukaskysely on toimiva väline.

Ogelin Kyläjuhlat jälleen kesäkuussa

Oulunkylän muutokset kiinnostavat selvästi asukkaita. Seuran järjestämässä asukastilaisuudessa oli joulukuussa runsas osanotto. Marika Mantere onkin hyvin optimistinen paikallisten mielipiteiden välittymisestä entistä runsaammin seuralle, kunhan helpot viestintäkanavat saadaan käyttöön. Oulunkylä-Seuran jäsenmäärä kuvastaa myös omalta osaltaan seuran merkittävyyttä alueen kannanottajana. Jäsenet ovatkin seuralle erittäin tärkeitä.
– Toivon, että saamme mukaan ihmisiä, joita kiinnostavat erilaiset teemat. Yksi konkreettinen osallistumismahdollisuus on Ogelin kyläjuhlat, jotka tänä vuonna pidetään 12.6. Helsinki-päivänä, Seurahuoneen ympäristössä. Kaikki ovat lämpimästi tervetulleita mukaan juhlia tekemään ja viettämään! Asiasta saa tarkemmin tietoa seuraamalla seuran Facebook-sivuja, Marika Mantere sanoo.

Asukasyhdistyksillä on Helsingissä perinteisesti vahva mandaatti ottaa kantaa merkittäviin aluettaan koskeviin asioihin ja niiden vaikutusvalta on usein ollut iso tehtävissä päätöksissä. Toisaalta asukasyhdistykset kärsivät samoista ongelmista kuin muutkin yhdistykset: jäsenistö ikääntyy ja uusia jäseniä on vaikea saada osallistumaan aktiivisesti toimintaan. Oulunkylä-Seurankin haasteena on tulevina vuosina houkutella mukaan entistä monimuotoisempi joukko paikallisia asukkaita. Näkemyksiä alueen kehittämiseen tarvitaan niin lapsiperheiltä kuin nuoriltakin.

Teksti: Susan Wilander

Oulunkylä-Seura ry

Aktiivista toimintaa Oulunkylän puolesta

Kaupunginosa- ja kotiseutuyhdistyksenä Oulunkylä-Seuran tehtävänä on toimia kaupunginosan äänenä ja yhteistyön mahdollistajana. Vaikutamme aktiivisesti asuinalueemme kaavoitukseen, viheralueisiin, liikenneasioihin ja palveluihin. Julkaisemme Oulunkyläinen-lehteä ja kaupunginosan historiasta kertovia teoksia – ja järjestämme kävelyretkiä Oulunkylään kotikaupunkipoluille.

Kutsumme myös asuinalueen yhdistykset ja aktiivit mukaan luomaan Kyläjuhlat 2020 -tapahtumaa, osallistumaan uuden myöhemmin tänä vuonna julkaistavan Oulunkylän verkkosivuston suunnitteluun – ja vaikuttamaan asuinalueemme yhteisiin asioihin.

Oulunkylä-Seuran toimintaan voit aktivoitua mukaan ilmoittautumalla vaikkapa sähköpostitse: seura@oulunkyla.info tai lähettämällä meille viestiä seuran Facebook-sivun kautta. Jäseniksi liittyneet voivat toimia seurassa mm. jossakin sen työryhmistä, lehden toimituskunnassa tai hakeutua seuran johtokuntaan.

Tervetuloa Oulunkylä-Seuran jäseneksi!

Jäseneksi liitytään maksamalla jäsenmaksu. Vuonna 2020 se on 20 €/henkilö, 30 €/yhteisö tai taloyhtiö tai 50 €/yritys. Liity jäseneksi osoitteessa: https://holvi.com/shop/oulunkyla-seura/ tai ilmoittaudu mukaan seura@oulunkyla.info niin saat paluupostina lisätietoa.

Jäsenenä saat toiminnastamme kertovaa jäsenpostia sähköpostitse, voit osallistua jäsenkokoukseen kahdesti vuodessa – ja ennen kaikkea: olet tukemassa viihtyisän, toimivan ja yhteisöllisen Oulunkylän kehittämistä!

Teksti: Marika Mantere

Share