Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

Arto Salmela on poissa

Arto Salmela

Arto Salmela. Kuva: Katariina Salmela-Aro.

Kirkon täysi saattoväkeä oli jättämässä jäähyväisiä Arto Salmelalle Oulunkylän vanhassa puukirkossa karkauspäivänä 29. helmikuuta. Arto oli keskeinen henkilö Oulunkylän viime vuosikymmenten kehityksessä.

Arto oli mukana Oulunkylä-Seuran toiminnassa. Hän oli hallituksen jäsenenä ja sitten puheenjohtajana vuosina 1993-2000. Eläkevuosinakin riitti aikaa oman kaupunginosan asioiden edistämiseen. Hän osallistui myös alueen muiden järjestöjen toimintaan mm. Oulunkylän Sosialidemokraattien ja Eläkkeensaajien puheenjohtajana.

Arto oli kaavoituksen asiantuntija. Hän työskenteli ympäristöministeriössä ylitarkastajana ja toimi 80-luvulla asiantuntijana mm.  Saudi-Arabiassa. Arton ammattitaidosta hyötyi myös Oulunkylä. Ogelin liikekeskuksen, sosiaali- ja terveyskeskuksen, työväenopiston ja nuorisotalon saamista nykyiselle paikalleen on pidetty suurelta osin Arton ansiona.

Arto oli monien muiden harrastustensa lisäksi aktiivinen Oulunkyläinen-lehden avustaja. Päätoimittajavuosieni aikana vain yhtä lehden numeroa lukuun ottamatta jokaisessa lehdessä oli Arton laatima kaavoituskatsaus.  Paikallinen urheilu oli Arton sydäntä lähellä. Hän jaksoi muistuttaa lehden tekijää siitä, että lehdessä piti olla juttua Oulunkylän omien urheiluseurojen IF Gnistanin ja Botnian toiminnasta.

Tapasimme säännöllisesti parinkymmenen vuoden ajan lehden toimituskunnan kokouksissa. Kun kävin läpi Arton kanssa käymäämme sähköpostikeskustelua, muistin, miten vaikeaa monesti oli ymmärtää, mitä hän tarkoitti lyhyissä viesteissään. Arto tiivisti myös puheensa muutamaan sanaan. Jos keskustelukumppani ei heti ollut juonessa mukana, Arton silmissä välähti ja hän saattoi sanoa töksäyttää vastakumppanilleen.

Arto oli ikäistään nuoremman oloinen. 85 ikävuodestaan huolimatta hän oli nopea, ketterä ja ajassa kiinni. Erityisen tärkeä viime vuosina Artolle tuntuu olleen Kustaankartanon palvelukeskuksen lounasrinki, jonne hän kiiruhti joka päivä vaihtamaan mielipiteitä tuttujen kavereiden kesken.

Arto oli renessanssi-ihminen. Hän oli kiltti, laajasti sivistynyt, kaikesta kiinnostunut ja monessa mukana ollut ikiliikkuja. Havaintoni mukaan hän kävi kaikissa Oulunkylän kehittämiseen liittyvissä tilaisuuksissa – ja lähti aina kiireen vilkkaa seuraavaan tilaisuuteen, konserttiin tai kokoukseen.  

Oulunkylän vanha huvilayhdyskunta on kokenut vuosien varrella suuria muutoksia ja niissä taistoissa Arto oli mukana täysin rinnoin. Nyt Oulunkylässä on käynnissä suuri myllerrys, kun Jokeri-linja ja uusi kaava muuttavat aluetta. Arto ehti olla näissäkin muutoksissa mukana aktiivisena osallistujana ja tarkkailijana.

Arto sai toiminnastaan arvostusta, esimerkiksi Pro Helsinki –mitalin ja oli kahteen kertaan vuoden Oulunkyläinen, mutta vielä suurempaankin kiitokseen olisi ollut aihetta.

Arton mukana hautaan meni arvokas osa Oulunkylän historiaa.

Teksti: Kaija-Leena Sinkko

Lehden päätoimittaja 1997-2015

Kuva: Katariina Salmela-Aro

Share