Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Uutiset

Katutaidetta työväenopiston kurssilla

Lähiökuvaus

Minna Haatajan teos löytyy Salpausseläntieltä Pihlajistosta. Kuva: Susan Wilander

Helsingin alueella on pian maan kauneimmat sähkökaapit, niin paljon niitä maalataan erilaisissa projekteissa. Työväenopiston Lähiökuvaus-kurssilla valittiin uudenlainen tekniikka ja Pihlajiston alueen kaappeja koristeltiin valokuvilla.

Kurssi sai alkunsa tutkija Päivi Leinosen Turun yliopistoon tekemästä lähiömaiseman kokemiseen liittyvästä tutkimuksesta. Päivi Leinonen ja valokuvataiteilija Vilma Pimenoff järjestivät kursseja, joilla käsiteltiin lähiötä visuaalisena kokemuksena.

-Kursseja on ollut tähän mennessä kaksi, ja tälle vuodelle on tulossa toiset kaksi kurssia.

Kurssilla Päivi tutustutti meidät lähiörakentamisen historiaan Suomessa, ja sen kehitykseen. Kävimme myös läpi jonkin verran valokuvauksen tekniikkaa liittyen polttoväleihin ja kuvakulmien vaikutukseen arkkitehtuurissa ja katukuvauksessa. Matkasimme ryhmänä yhdessä Pihlajistoon, ja vietimme iltapäivän siihen tutustuen ja siellä kuvaten. Tämän jälkeen kävimme yhdessä ryhmän kanssa läpi kuvaamamme otokset, ja editoimme ne. Luulenpa että kurssilaiset oppivat paljon myös toisiltaan, ja katsoessaan toistensa kuvia, Vilma Pimenoff kertoo.

Kurssilaiset kertoivat saaneensa paljon uusia ideoita omaan kuvaamiseen sekä uusia näkökulmia valokuvaan ja maisemaan. Myös kuvien katseleminen yhdessä koettiin antoisaksi.
-Kurssilla oli helsinkiläisiä, jotka pitävät kaupungistaan, ja tietävät siitä paljon. Meillä oli kurssilla erittäin mukava tunnelma ja hyvä yhteishenki. Ripustimme valokuvat sähkökaappeihin yhteisvoimin, ja juhlistimme sen jälkeen avajaisia Pihlajiston Pizzeriassa, Vilma Pimenoff kertoo.

Vilma Pimenoff on opiskellut valokuvausta Englannissa ja työskennellyt sen jälkeen Pariisissa. Hän palasi takaisin Suomeen 13 vuoden ulkomailla asumisen jälkeen, mutta valokuvaus on vienyt ulkomaille niin Tansaniaan ja Boliviaan suuntautuneiden kansalaisjärjestöjen hankkeiden kuin taiteilijaresidenssinkin takia.

-Olen aina ollut aktiivinen myös järjestötyössä, ja pidän erityisesti nuorten kanssa työskentelystä. Tätä kautta tutustuin myös ns. ’osallistavan valokuvauksen’ metodiin, jonka kautta innostuin valokuvauksen opettamisesta. Sittemmin olen opettanut valokuvausta erilaisille ryhmille niin Valokuvataiteen museolla kuin Helsingin työväenopistossa, Vilma Pimenoff kertoo.

Teksti ja kuva: Susan Wilander

Share