Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Oulunkylä, Uutiset

Siinä sinä olet

Siinä sinä olet kuva Larissa Raudas

Kuvittaja Muhaned Durubi ja kirjailija Katri Tapola esittelevät Siinä sinä olet -kirjaa. Kuva: Larissa Raudas.

”Aina on ollut ihmisiä, jotka siirtyvät, muuttavat, lähtevät – ja perheitä, joiden jäsenet ovat erillään toisistaan. Aukkoja, kaipausta, toiveita, unelmia, muistoja, nykyhetkeä…” Katri Tapola kertoo. Hänen uusin lastenkirjansa kertoo kaipauksesta.


Oulunkyläläisen kirjailija Katri Tapolan yhteistyössä kuvataiteilija Muhaned Durubin ja kääntäjä Aya Chalabeen kanssa tekemä Siinä sinä olet -kirja kertoo pienen tytön tunteista ja kaipuusta toiseen maahan muuttanutta isäänsä kohtaan.
– Olen kiitollinen, että teos toteutui ja sai tekijöikseen juuri tämän työryhmän. Olemme käyneet monia keskusteluja, niin käännöksen kuin alkutekstin ja kuvituksenkin suhteen. Se on ollut opettavaista ja kiehtovaa. Jokaisella kirjalla on omanlaisensa matka ja meidän matkamme oli täynnä kulttuurien ja kielten vuoropuhelua ja yhteistä inhimillistä päämäärää. Taiton ja toimittamisen merkitys lopputuloksessa oli myös tärkeä, Katri Tapola kertoo.

Kirja on kaksikielinen (suomi ja arabia). Katri Tapolalle on tärkeää tuoda esille uusia tekijöitä. Kirjan aihe on hyvin ajankohtainen, ja tällaista kirjaa on kirjastoissa ja koulumaailmassa jo odotettu.
– Kirjamme on omanlaisensa, vahva ja värikylläinen lapsen maailmaan sukellus. Toivon, että se voi avata polkuja niin ihmisten sisällä kuin heidän välilläänkin, myös lisäten ymmärrystä ja vuoropuhelua, Katri Tapola toivoo.

Kuvitus täynnä tunteita

Kuvataiteilija Muhaned Durubi ajatteli aluksi, että lastenkirjan kuvittaminen olisi helppoa. Tarkempi perehtyminen tarinaan muutti ajatukset.
-Tarinassa käsitellään päähenkilön menetyksen ja kaipauksen tunteita, joten minun piti löytää tapa kuvata niitä hänen ympäristönsä kautta. Kuvasin hänet osittain hiustensa taakse piiloutuneena ja käytin hänen toimintaansa pikkuveljen ja äidin kanssa kuvaamaan tunteita. Hänen piirroksensa seinillä ja erilaiset kodin tavarat ilmentävät myös tarinan ilmapiiriä, Muhaned Durubi kuvailee.

Kirjan aihe koskettaa Durubia henkilökohtaisesti.
-Muutin Suomeen viisi vuotta sitten, enkä ole nähnyt perhettäni pitkään aikaan, koska olen poliittinen pakolainen. Latasin kuviin kaiken itse tuntemani kaipauksen perhettäni, ja erityisesti isääni, joka on Irakissa, kohtaan. Minulla on myös paljon irakilaisia ystäviä, jotka kaipaavat Irakissa olevia lapsiaan, Muhaned Durubi kertoo.


Teksti: Susan Wilander

Kuva: Larissa Raudas

Share