Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Urheilu & liikunta, Uutiset

Ultimate – vauhdikas joukkuepeli, joka sopii kaikille

Ultimate kuva Jani Rutanen

Ultimatessa riittää vauhtia ja jännitystä. Kuva: Jani Rutanen.

Ultimatessa tärkeintä on vastustajan kunnioittaminen, sääntöjen noudattaminen ja pelistä nauttiminen

Ultimate on liitokiekolla eli frisbeellä pelattava joukkuelaji. Tavoitteena on tehdä maaleja vastustajan puolustamalla maalialueella. Peli etenee kiekkoa syöttämällä pelikaverilta toiselle ja maali syntyy, kun kiekko saadaan kiinni maalialueella. Ultimatesta tekee erityisen lajin se, ettei siinä käytetä tuomareita edes arvokisatasolla. Ultimate perustuu reiluun pelin henkeen, minkä vuoksi pelaajilta vaaditaan kypsyyttä ja kunnioitusta muita kohtaan.

Monipuolinen laji

Ultimate on monipuolinen peli, jossa pääsee haastamaan itseään monella eri osa-alueella. Ultimatessa tarvitaan muun muassa nopeutta, kestävyyttä, räjähtävyyttä, heittotaitoa, pelisilmää. Ultimate on parhaimmillaan kesällä nurmella, mutta sitä pelataan myös sisähalleissa, hiekkarannalla ja lumessa. Lajia voi pelata sillä tasolla, mikä itselle on sopivin – olit sitten harrastelija tai kilpaurheilija. Eritasoisia turnauksia järjestetään sekä Suomessa että ulkomailla. Ultimatessa järjestetään sarjoja kaikenikäisille junioreista varttuneempiin aikuisiin ja sarjoja on tarjolla kolmenlaisia: avoin, naiset ja mixed eli sekasarja. Mixed-peleissä kentällä on edustettuna sekä miehiä että naisia.

Ei tuomareita

Mikä tekee ultimatesta erityisen? Verrattuna muihin joukkuelajeihin ultimate poikkeaa siinä, ettei lajissa käytetä tuomareita. Rikkeen sattuessa pelaajat keskustelevat keskenään tilanteet läpi. Ultimate perustuu Spirit of the Game -periaatteeseen, jonka mukaan jokainen pelaaja on vastuussa reilun pelin hengen noudattamisesta. Kilpailuhenkinen peli on tavoiteltavaa, mutta ei hyvän pelin hengen periaatteiden kustannuksella. Jokainen pelaaja on pelin tuomari, joten jokaisen pelaajan tulee osata säännöt sekä olla oikeudenmukainen, puolueeton ja totuudenmukainen.

Helsingissä ultimatea pääsee pelaamaan Suomen vanhimmassa liitokiekkoseurassa Teamissä – tuttavallisemmin Helsinki Ultimatessa. Seura tarjoaa harjoituksia kaikenikäisille junioreista aikuisiin ja joukkueita on kaikissa sarjoissa: avoin, naiset ja mixed. Seuran mitalikaappi on täyttynyt viime vuosina mukavasti. Ulkokaudella 2019 Helsinki Ultimaten mixed-joukkue voitti SM-kultaa ja naisten sekä avoimen joukkueet SM-hopeaa. Sisäkaudella 2019-2020 Helsinki Ultimaten naisten joukkue taistelee kirkkaimmasta mitalista, kun ultimaten SM-finaalit pelataan Pasilassa lauantaina 14.3.

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa!

Ultimaten aloittaminen on helppoa, sillä välineiksi riittää liikuntaan sopivat vaatteet ja lenkkarit/sisäpelikengät. Normaalisti Helsinki Ultimate tarjoaa säännöllisesti alkeiskursseja, mutta jos sellaista ei ole tarjolla sopivaan ajankohtaan, ei hätää! Helsinki Ultimaten joukkueet ottavat uusia pelaajia mukaan ympäri vuoden ja harjoituksiin voi aina tulla kokeilemaan lajia. Lajin voi myös aloittaa aikuisiällä eikä koskaan ole liian myöhäistä. Ultimate koukuttaa pelaajia erityisesti monipuolisuutensa ja hyvän yhteishenkensä vuoksi, joten tule sinäkin rohkeasti kokeilemaan lajia Helsinki Ultimaten harjoituksiin, kun koronaviruksen vaatimat rajoitukset ovat poistuneet. Yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.helsinkiultimate.fi.

Teksti: Susanna Surakka

Kuvat: Jani Rutanen

Share