Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Uutiset

Yrttejä ja muita elämän mausteita

Yrttiruutujen äärellä Bertalan Galambosi

Yrttiruutujen äärellä, Bertalan Galambosi.

Yrttikasvit ovat monipuolinen ja helposti viljeltävä puutarhakasvien ryhmä. Ne ovat sekä koristeellisia, tuoksuvia että hyödyllisiä. Yrttejä voi kasvattaa niin ikkunalaudalla kuin hehtaarin pellollakin. Ei ihme, että ne ovat suosituimpien puutarhakasvien joukossa.

Ulkomaisilta siemenmyyjiltä myydään Suomeen lähes 300:n eri lajin ja lajikkeen siemeniä. Ruukkuyrttejä kasvatettiin viime vuonna Suomessa myyntiin 35 miljoonaa kappaletta. Yrttien kasvatus siis kiinnostaa laajaa joukkoa suomalaisia.

Tuttujen yrttien ohella kiinnostusta herättävät uudet lajit, joiden viljelystä kaivataan tietoa ja käytännön ohjeita. Bertalan Galambosin kirja ”Yrttiruutujen äärellä” antaa selkeitä ohjeita yli 40 uutuusyrttikasvin viljelyyn. Mukana on uutuusyrttejä kaikkiin makuihin ja tarpeisiin, stressinsietokyvyn kasvattamisesta pölyttäjähyönteisten pelastamiseen. Olin mukana valmistelemassa tätä kirjaa julkaistavaksi. Vaikka kasvit ovat olleet lähellä sydäntäni jo pitkään, opin kirjan myötä valtavasti uutta tietoa yrteistä.

Kirja sisältää myös kirjoittajan, Bertalan Galambosin, elämäntarinan. Miten unkarilainen yrttiviljelyagronomi päätyi Pohjolaan tutkimaan yöttömän yön valossa voimaantuvia yrttikasveja? Bertalan Galambosin elämäntyön kautta on saanut alkunsa monta uutta elinkeinoa, monta uutta makuelämystä ja monta uutta intohimoista puutarhaharrastajaa. Kirjoittajan toisinaan hykerryttävän hauskat, toisinaan koskettavat muistot vuosien varrelta antavat oman mausteensa värikkääseen yrttikasvatusoppaaseen.

Bertalan Galambosi toimi lähes 30 vuotta yrttitutkijana Suomessa Helsingin yliopiston ja Maatalouden Tutkimuskeskuksen hankkeissa ennen siirtymistään eläkkeelle 2011. Hänet tunnetaan laajasti puutarhamaailmassa yrttikasvien viljelyasiantuntijana. Bertalan Galambosi on julkaissut n. 450 tieteellistä artikkelia, ammatillista tai koulutusjulkaisua yrttikasvatuksen alalla. Lisäksi hän on julkaissut yksin tai yhdessä muiden kirjoittajien kanssa 14 kirjaa, joista neljä Suomessa.

Teksti: Susan Wilander

Share