Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Oulunkylä, Uutiset

SPR Pohjois-Helsingin osasto auttaa myös korona-aikana

SPR Joonas Brandt web

Pohjois-Helsingin vapaaehtoiset ovat mm. toimineet kauppa-apuna korona-aikana. Kuva: Joonas Brandt

Vuoden 2020 kevättä ovat hallinneet uutiset koronaviruksesta. Niin myös Punaisessa Ristissä ja sen osastoissa. Maaliskuun puolivälissä viestimme, että SPR Pohjois-Helsingin osaston keväälle suunniteltu vapaaehtoistoiminta jää tauolle. ”Osaston koulutukset ja toimintaryhmien tapaamiset perutaan, elleivät ne koske osaston valmiutta ja varautumista koronaviruksen ehkäisemiseksi.”

Tauolle jäivät teemakahvilaillat, suurin osa ystävätoiminnasta, kurssit ja koulutukset, läksyhelpit kouluissa. Aluksi puhuttiin kuukauden mittaisesta tauosta, mutta sittemmin tauko on pidentynyt ja jatkunee kesään asti.

Poikkeustilan myötä loppui myös ystävätoiminta palvelutaloissa, kuten mm. Kustaankartanon palvelukeskuksessa, jossa ystävätoimijamme ovat olleet asukkaiden seurana ja saattajina arjessa ja tapahtumissa, kun vierailut palvelukeskuksissa kiellettiin. Koululaisten siirtyminen etäopetukseen katkaisi läksyhelppitoiminnan myös Oulunkylässä.

Uudet tavat toimia saatiin käyttöön pikapikaa

Suomen Punainen Risti on valmiusjärjestö, ja kun avun tarve havaitaan, aletaan toimia. Kriisissä ei ole valmiita toimintamalleja, vaan niitä luodaan ja kokeillaan, ja matkan varrella opitaan. Niin myös koronaviruksen aiheuttamassa uudessa tilanteessa. Kun rajat suljettiin, ihmisiä pyydettiin pysymään sisällä ja välttämään kontakteja, siirryttiin etätöihin ja etäopiskeluun, monet tarvitsivat apua arjessaan. Auttamisessa tarvittiin ja otettiin käyttöön uusia tapoja.  

Osa SPR Pohjois-Helsingin osaston toiminnasta siirtyi saman tien verkkoon. Erilaisia tiimityökaluja sekä ryhmä- ja videopuheluita käyttäen pidettiin ystävätoiminnan peruskurssi, ystävien etätapaamisia ja -aamukahveja, etäläksyhelppejä. Ensimmäistä kertaa osaston kevätkokouskin pidettiin etänä.  

Osaston valmiustoiminta, johon koronakriisin aikana on myös tullut lukuisia uusia vapaaehtoisia, on jatkunut koko ajan. Olemme olleet mukana mm. Helsingin kaupungin korona-avussa ja toimineet kauppa- ja asiointiapuna. Vapaaehtoisemme ovat päivystäneet lentokentällä ja satamissa jakaen karanteeniohjeita Suomeen palaaville.  

Vapaaehtoiset ja jäsenet avun mahdollistajina

Koronakriisissä SPR Pohjois-Helsingin osasto on alueellaan auttanut ja toiminut viranomaisten tukena. Vapaaehtoisten avulla se on ollut mahdollista. Jokainen voi auttaa myös olemalla SPR:n jäsen. Samoin nyt tehtävää auttamistyötä on mahdollistanut katastrofirahasto, johon varoja kerätään vuosittain Nälkäpäivä-tapahtumassa, tänä vuonna 24.-26.9.2020.

Toivotamme avosylin tervetulleiksi kaikki uudet jäsenet ja vapaaehtoiset. Nykyään on OK olla vapaaehtoinen, vaikka aikaa siihen olisi vain pari tuntia, kerran viikossa tai kahdessa, kerran kuukaudessa tai silloin tällöin.

Tutustu (https://rednet.punainenristi.fi/pohjois-helsinki) ja ota yhteyttä tai ilmoittaudu SPR Omaan (https://vapaaehtoiset.punainenristi.fi).

Saat uusia ystäviä ja uutta, antoisaa tekemistä.

Teksti: Pirjo Aarniovuori

Kuva: Joonas Brandt

Share