Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Pakilat, Uutiset

Pakilan yrittäjät kukistavat koronaa

Pakilan yrittäjät

Kuva: Esko Lukkari

Osa yrityksistä on uusin konseptein pitänyt asiakkaansa. Osalla asiakaskato on ollut jyrkkää.

Yrittäjille pandemian aika on ollut raskasta Pakilassa ja Paloheinässä. Pakila-Seura vetosi pandemian alussa alueen asukkaisiin yrittäjien tukemiseksi noutopalveluja käyttämällä ja lahjakortteja hankkimalla. Vetoomus ei ole mennyt hukkaan. Monet Pakilan alueen yrittäjistä kertovat pystyneensä ylläpitämään ainakin osan liiketoiminnastaan korona-aikana.

House of Sandwich -ravintolan omistaja Jaana Höri sanoo, että Pakilantiellä sijaitsevan keskimäärin kuusi henkeä työllistävän ravintolan myynti on pystytty pitämään normaalitasolla. HOFS:n liiketoiminnasta tosin vähintään 2/3 on catering- ja yritysmyyntiä ja se on ollut pandemian aikana nollassa ja työntekijät lomautettuna. Yrityksessä on yhteensä 15 työntekijää. HOFS:n Pakilan ravintolatoiminnan on pelastanut hyvä varautuminen kriisiin.
-Meillä oli toimiva verkkokauppaa jo ennen pandemiaa, tehostimme noutopalveluja ja aloitimme yhteistyön jakeluyhtiö Woltin kanssa, joka tosin toimii vain Kehä I:n sisällä eli Paloheinä jäi siitä ulos, Jaana Höri sanoo.

Hörin mukaan esimerkiksi kahtena pääsiäispäivänä ravintola myi ulos 150 karitsa-annosta. Höri sanoo, että Pakila-Seuran Facebook-vetoomus on osaltaan aktivoinut ravintolamyyntiä. Hän antaa kiitoksen alueen asukkaille alueen omien palveluiden käytöstä koronan aikana.
-Itse olemme pyrkineet ohjaamaan tilaukset pienille tuottajille, jotta hekin selviäisivät kriisin yli. Suurilla toimittajilla on kuitenkin paremmat puskurit, hän sanoo.

Kolmen työpäivän rytmissä

Itä-Pakilassa parturi- kampaamo Salon Bonitaa pyörittävä Anu (Armi) Sankelo on palvellut asiakkaitaan keskimäärin kolmena päivänä viikossa eli kahden työpäivän verran volyymi on laskenut.
-Otan yhden asiakkaan kerrallaan, kädet pestään, paikalle tullaan mieluiten pestyllä tukalla, käytän kasvosuojusta ja tarjoan kasvosuojuksen tarvittaessa myös asiakkaalle, Sankelo sanoo.

Sankelon yrityksen vuokraa on kuulemma hieman laskettu. Yritys on toimintansa turvaamiseksi joutunut ottamaan vähän lainaa.
-Uskon pääseväni tämän koronan yli, jos asiakasvirta pysyy tällä tasolla. Luulen silti, että jokainen yrittäjä odottaa jo aikaa, jolloin voisi palata normaaliin arkeen, hän sanoo.

Kolmikko sinnittelee

Länsi-Pakilassa Pakilantie 40:ssä toimii kolme yrittäjää samassa kiinteistössä niin, että jokaisella on oma liiketila. Kirsi Mustonen pyörittää Onnen Jalat -nimistä jalkahoitolaa, Mia Hoffströmillä on omaa nimeään kantava parturi-kampaamo ja kolmas yritys on Hyvän olon Kimali, joka tarjoaa hierontapalveluita. Hoffströmin parturi-kampaamon asiakaskunta on pudonnut puoleen, Onnen Jaloissa ja Hyvän olon Kimalissa pudotus on jopa hieman suurempi.
-Minulla on asiakaskunta koostunut paljon koti- ja laitoskäynneistä ja ne ovat tippuneet pois kokonaan. Lisäksi monet 70-vuotiaat asiakkaat eivät taida uskaltaa käyttää nyt palveluita, Mustonen sanoo.

Lahjakorttien myynti varsinkin juhlapäiviä ja erityisesti äitienpäiviä varten sujuu kuulemma hyvin. Kaikki kolme yrittäjää ovat lisänneet Facebook-mainontaa asiakkaiden tavoittamiseksi.
-Jos nyt tälläkin tasolla pysytään, niin yritystoimintaa voi jatkaa, mutta yhtään ei kärsi enää pudota, Mustonen sanoo.

Yrittäjät toivovat, että alueen asukkaat käyttäisivät nyt Pakilan alueen palveluita, jotta palveluita olisi tarjolla jatkossakin.

Kanadan pressu oikeaan aikaan

Länsi-Pakilassa toimivan Ompelimo Ullastiinan omistaja Ulla Kinnunen sanoo, että pandemia on vienyt jopa 80 prosenttia liikkeen kotitalousasiakkaista.
-On ollut rankka pudotus, hän huokaa.

Ullastiina huoltaa kaikenlaisia asusteita ja myy erilaisia käsityötuotteita muun muassa sukkia, lapasia ja nyt ajankohtaisia kasvomaskeja. Liike tarjoaa myös pesulapalveluja ja tekee pressuja esimerkiksi rakennustyömaille ja vaikkapa veneiden ja autojen peitteiksi.
-Onneksi saimme ison työmaapressun toimituksen Kanadaan. Se on ollut kullanarvoinen tilaus. Se menee rakennustyömaalle, Kinnunen sanoo.

Hänellä on vinkki pakilalaisille.
-Nyt olisi hyvä aika hankkia vaikkapa uusi venepressu omaa venettä varten.

Teksti ja kuvat: Esko Lukkari

Share