Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Pakilat, Urheilu & liikunta, Uutiset

Pakilan Voimistelijat harjoittelevat nyt kotona

PVN etätreenit

PNV etätreenit käynnissä. Kuva: Satu Pulkkinen

Kun Suomessa ryhmäharrastukset käytännössä kiellettiin vähän ennen maaliskuun puoliväliä, käynnistyi Pakilan Voimistelijoissakin kuumeinen mietintä korvaavan toiminnan järjestämisestä jäsenille. Tarjontaa haluttiin luoda niin lapsi- ja aikuisharrastajien kuin kilpavoimistelijoidenkin tarpeisiin. Liikunnan mahdollistaminen ja siihen innostaminen oli poikkeusoloissa jopa entistä tärkeämpää ja tähän haasteeseen haluttiin ilman muuta vastata.

Kilpavoimistelijat ovat tottuneet lomilla harjoittelemaan omatoimisesti valmentajien ohjeiden mukaan ja niinpä heille pystyttiin lähettämään hyvinkin nopealla aikataululla kotiharjoitusohjelmia. Samalla valmentajat kuitenkin tiedostivat, että normaaliharjoituskauden aikana pelkkä kirjallisten ohjelmien mukaan harjoittelu olisi pidemmän päälle liian tylsää ollakseen ainakaan useimpien voimistelijoiden mielestä motivoivaa. Niinpä jo parin päivän kuluttua poikkeusolojen alkamisesta kilpavoimistelijat alkoivat kokeilla muitakin harjoittelumuotoja: ensimmäiset etäharjoitukset videokokouspuhelupalveluiden avulla pidettiin kolmen päivän kuluttua ja pikaisesti käynnistettiin myös valmentajien koostamien Youtube-videoiden mukaan tapahtuva harjoittelu.

Ensimmäisten kokeilujen jälkeen saatu palaute oli todella positiivista, joten toimintaa päätettiin laajentaa. Tässä vaiheessa mukaan tulivat myös harrasteryhmille suunnatut etäharjoitukset ja Pakilan Voimistelijoissa käynnistyivät livestream-tunnit niin aikuis- kuin lapsiharrastajille. Lisäksi molemmille kohderyhmille koottiin Youtube-videoita erilaisilla teemoilla.

Tarjontaa on poikkeusviikkojen kuluessa laajennettu jatkuvasti. Tällä hetkellä kilparyhmille on tarjolla etäharjoituksia yhteensä noin 55 tuntia viikossa. Osa harjoituksista on useamman joukkueen yhteisharjoituksia, osa joukkueiden omia harjoituksia. Avoimia, kaikkien käytössä olevia Youtube-harjoitusvideoita löytyy kanavalta ”Pakilan Voimistelijat PNV” tässä vaiheessa noin 50. Lisäksi YouTube-kanavalla on piilotettuja videoita, jotka on tarkoitettu vain tiettyjen joukkueiden käyttöön. Livestream-harjoituksia Pakilan Voimistelijoiden SolidSport-kanavalla lähetetään noin 6-7 tuntia viikossa. Lisäksi osa jo pidetyistä livestream-tunneista on katsottavissa kanavalla myös tallenteina jälkikäteen.

Kaikkinensa uuden harjoittelukokonaisuuden rakentaminen on vaatinut paljon luovaa ajattelua ja uusiin teknisiin ratkaisuihin tutustumista, mutta kaikessa tässä on ollut paljon hyvää jatkoakin ajatellen. Käyttöön on saatu paljon työkaluja, jotka helpottavat harrastejumpparien liikuttamista myös poikkeusolojen jälkeen mahdollisten saliperuutuksien tai ohjaajan äkillisen sairastumisen hetkellä. Kilpavoimistelijat ovat oppineet kantamaan entistäkin enemmän vastuuta omasta harjoittelustaan ja valmentajat koostamaan harjoittelua monipuolisemmin sekä käyttämään erilaisia teknisiä apuvälineitä hyödykseen. Seuran videoharjoitepankki on kasvanut huimasti ja sitä voidaan käyttää jatkossa hyödyksi ihan uudella tavalla.

Pakilan Voimistelijat pystyi sopeutumaan uuteen tilanteeseen erittäin nopeasti ja järjestämään liikunnan kautta iloa ja positiivista henkeä jäsenilleen poikkeusoloista huolimatta. Liikunnan ja harrastusten puitteissa tapahtuvan sosiaalisen vuorovaikutuksen merkitys on silti kirkastunut jokaiselle etätreeneistä huolimatta. Joukkuekavereiden, omien valmennettavien ja harrasteporukoiden tapaamisia kaipaavat varmasti kaikki, mutta nykyiselläkin harjoittelusysteemillä pärjätään tarvittava aika. Sen jälkeen osataankin sitten iloita jälleennäkemisestä ihan uudella tavalla!

Teksti ja kuvat: Satu Pulkkinen, Pakilan Voimistelijat

Share