Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Maunula, Uutiset

Rakkautta Månsas Delissä

Tuula ja Lasse Maunula-talossa

Tuula ja Lars Månsas Delin pöydän ääressä. Seinällä Larsin öljyväriteos: Livets begynnelse – Elämän aamu. Kuva: Susan Wilander

Näinä aikoina onnelliset kohtaamiset voivat olla tiukassa, mutta kyllä niitäkin tapahtuu. Tuula Heinonen 69 v. ja Lars Leden 71 v. tapasivat Månsas Delissä, Maunula-talon lounasravintolassa. Molemmilla on ollut tapana käydä siellä syömässä ja eräänä päivänä ravintola oli aivan täysi.
-Tarjoilija kysyi Lasselta, mihinkäs pöytään laitetaan ja Lasse näytti pöytää, jossa istuin. Lasse istui niin lähelle, että varmasti pystyimme keskustelemaan, Tuula kertoo.
-Olin juuri muuttanut eläkkeelle jäätyäni uuteen asuntoon ja ajattelin, että nyt elelen vain tässä rauhassa loppuelämän ajan. Mutta elämällä olikin muita suunnitelmia minulle, Tuula sanoo ja nauraa. Lounas johti uusiin tapaamisiin ja yhteiset harrastukset auttoivat tutustumaan. Lauantaina 8.8.2020 vietettiin pariskunnan häitä Maunulan kirkossa.

Maunula-talo on nyt toisellakin tavalla tärkeä pariskunnalle. Lars Ledenillä oli siellä taidenäyttely 4. – 14.8.2020. Taide on pariskunnan yhteinen harrastus. Tuulakin on nyt innostunut maalaamaan.
-Ensimmäisen maalaukseni tein vuonna 1974 äitini 60-vuotislahjaksi, Lasse kertoo. Ensimmäinen taidenäyttely pidettiin jo vuonna 1985 Tornin ateljeebaarissa. Sen jälkeen näyttelyitä on ollut runsaasti. 50-vuotiaana Lasse ajatteli ryhtyvänsä kokopäiväiseksi taiteilijaksi, mutta tyttären syntymä sai mielen muuttumaan. Taiteilijaura ei liene helpoin perheenisälle.

Näyttelyn nimi Genesis – Loomine syntyi aikoinaan Virossa. Näyttelyssä oli öljymaalauksia; avajaisissa erityistä kiinnostusta herätti teos: Osynliga barnet i skuggan i gränden. Näyttelyssä on myös keskeneräinen maalaus. Jotkut maalaukset eivät valmistu koskaan, taiteilijan silmissä taulussa on aina jotain parannettavaa.
-Ulf Lundell sanoi kerran, että överge aldrig en målning. Siitä olen koittanut pitää kiinni, harvoinhan maalaukset tulevat valmiiksi ennen kuin ne myydään, Lasse kertoo.

Näyttelyn avajaisissa kuultiin myös elävää musiikkia. Pianonsoitto onkin ollut Lassella toinen pitkäaikainen harrastus. Pianon pariin hän päätyi lapsena laulunopettajan kehotuksesta, joka aiemmin oli todennut, ettei Lasselta onnistunut laulaminen. Senkin hän kyllä myöhemmin oppi.

Tuula on asunut Maunulassa vasta muutamia vuosia, Lasse jo vuodesta 1995 asti. Lasse on alun perin Ruotsista kotoisin. Hän muutti Maunulaan, koska halusi hieman kauemmas keskustasta, jossa asui aiemmin.
-Täältä pyöräilee keskustaan puolessa tunnissa, vaikka välillä tuntuukin, että asuu keskellä metsää, Lasse sanoo. Kummatkin pitävät Maunula-talosta, mutta myös Saunabaari on tärkeä. Tuula ja Lasse ovat Månsas Delin kanta-asiakkaita.
-Lounas on hyvä ja siihen kuuluu myös salaatti. Toisaalta listalla on vain päivän annos. Jos haluaa vaihtoehdon, voi käydä Saunabaarissa – siellä on eri ruokalista. Paitsi torstaisin saattaa olla hernekeittoa kummassakin, Tuula sanoo nauraen. Lounaaseen kuuluu myös kahvi, mikä onkin hyvä, koska Lassen mukaan Tuula on kaffemoster. Suomalaisittain voisi sanoa, että hänellä kolottaa usein kahvihammasta.

Uutta kumppania etsiville pariskunnalla on hyvä neuvo – lähtekää ulos kotoa ja tavatkaa uusia ihmisiä!
-Suomalaiset miehet arastelevat liikaa kysyä, voitaisiinko tavata. Rohkeutta tarvittaisiin enemmän! Ihmiset kuitenkin tapaavat jossakin toisensa, jos vain avaavat suunsa ja puhuvat, Tuula sanoo.

-Tällaiset lounasravintolat ovat hyviä paikkoja tavata uusia ihmisiä, Lasse sanoo. -Muuten eläkeläisenä helposti istuu vain kotona, eikä tapaa ketään.

Teksti ja kuvat: Susan Wilander

Share