Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Kulttuuri, Pakilat, Uutiset

Uutta teatteria Pakilan siirtolapuutarhassa

Halliström Levoteatteri

Heidi Bergström ja Niko Hallikainen toimivat Levoteatterissa. Kuva: Jessica Pohjola

Levoteatteri tekee esityksiä paikkoihin, joissa teatteria ei yleensä näe. Pakilan siirtolapuutarhassa elokuussa toteutettava produktio jatkaa suosittua Coll name generator -esityssarjaa.

Lierikolu-produktiossa seitsemän tekijää eristäytyy Pakilan siirtolapuutarhaan viideksi vuorokaudeksi. Ryhmä työskentelee puutarhassa kollektiivisesti ja luo teoksen, jonka esitykset ovat 22. ja 23.8. Haastattelin Heidi Bergströmiä ja Niko Hallikaista elokuun puolivälissä, jolloin produktio oli alkamassa.

Coll name generator

Levoteatteri kuvailee produktiota tutkimusmatkaksi tila- ja aikasidonnaiseen työskentelytapaan.

– Teatterimme ensimmäinen esitys Coll name generator: Puutahra tapahtui kesällä 2018 jazzmuusikko Riitta Paakin takapihalla. Levoteatterin varapuheenjohtaja Minea Lång, joka toimi ensimmäisen Coll name generator esityksen koollekutsujana kuvailee alkuperää näin: “Coll name generator -konsepti sai alkunsa halusta tehdä kollektiivisesti ja tutkivasti esittävää taidetta tila- ja aikasidonnaisesti. Ajatuksena oli eristäytyä ilman suunnitelmaa valittuun tilaan etukäteen sovitulla pienellä työryhmällä viikoksi ja katsoa, mitä tila alkaa ehdottamaan. Viikon aikana tehtäisiin jonkinlainen ulostulo (esitys, tapahtuma, teos), jota ulkopuoliset voisivat tulla kokemaan”, Heidi Bergström, Levoteatterin koollekutsuja ja puheenjohtaja kertoo.

Esitys syntyy siirtolapuutarhassa

Ensimmäinen Coll name generator -esitys oli neljän hengen työn tulos.

– Viime kerralla esityksestä muodostui installaatiomainen performanssiteos, joka käsitteli ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Työskentelimme neljä vuorokautta puutarhassa hyödyntäen erilaisia harjoitteita, joista muodostui hiljalleen pieniä kohtauksia. Tulevassa Coll name generator: Lierikolu -produktiossa tulemme käyttämään samaa työskentelytapaa, jossa emme etukäteen suunnittele mitään. Olemme työryhmän kesken kirjoittaneet pienen tekstin, joka toimii jonkinlaisena ehdotuksena teokselle, mutta vasta ympäristöön asettuminen tulee käynnistämään varsinaisen prosessin. Viiden päivän aikana työskentelemme kollektiivisesti siirtolapuutarhan puitteissa ja tästä syntyy annetun ajan sisällä juuri meidän näköisemme teos, yksi Levoteatterin perustajajäsenistä ja Lierikolu-esityksen tekijöistä, Niko Hallikainen kertoo.

Pakilan siirtolapuutarha valikoitui esityspaikaksi aktiivisuutensa ansiosta.
– Kun ensimmäinen Coll name generator -produktio tapahtui yksityishenkilön puutarhassa, tuntui siirtyminen siirtolapuutarhaan jotenkin luonnolliselta askeleelta kehittää konseptia. Olin yhteydessä kaikkiin Helsingin siirtolapuutarhoihin ja Pakilasta hallituksen puheenjohtaja Kalevi Lehikoinen otti takaisin yhteyttä todella nopeasti. Pakilan siirtolapuutarhan ollessa pääkaupunkiseudun suurin kiehtoi se tietysti minua hieman suuruudenhulluna tyyppinä todella paljon ja Kalevin kanssa yhteistyö alkoi luistamaan sujuvasti, Heidi Bergström kuvailee.

– Ja kun tekijöitä on enemmän, tuntui myös luontevalta, että tilaakin olisi laajemmin käytössä. Kun työskentelemme eristetyssä tilassa, niin tuntuu kiehtovalta ajatukselta, että tila itsessään on oma yhteisönsä, Niko Hallikainen lisää.

Taiteen moniottelijoita

Lierikolu on luontevaa jatkoa Heidi Bergströmin ja Niko Hallikaisen pitkäaikaiselle yhteistyölle niin Levoteatterin puitteissa kuin sen ulkopuolellakin. Hyvä yhteistyö on tärkeää luovaa työtä tehtäessäkin ja samantyylinen työskentelytapa antaa tilaa monenlaisille produktioille.
– Me ollaan itseasiassa tehty Nikon kanssa töitä ihan todella paljon yhdessä jo kauan ennen Levoteatterin perustamista. Me tutustuttiin 2015 Mediastadissa ja meillä klikkas tosi nopeasti. Niko on sen verran taitava niin monissa asioissa, että se on yleensä ensimmäinen, kenelle soitan, kun jotain aletaan duunaamaan. Kerran yritin tehdä yhden lyhärin ilman Nikoa ja kolmantena päivänä soitin sen paikalle koska asiat on vaan helpompia Nikon kanssa kuin ilman. Meidän taiteilijuudessa, Levoteatterin taiteessa ylipäätään, on tosi paljon kyse siitä et me halutaan tehdä töitä yhdessä, mahdollisimman hierarkiattomasti ja yhteisöllisesti, Heidi Bergström kertoo.

Heidi Bergström työskentelee Levoteatterin lisäksi KokoTeatterissa. Produktioissa hän toimii tuottajana, valokuvaajana tai graafisena suunnittelijana sekä viime aikoina myös ohjaajana. Niko Hallikainen on toiminut teatterissa monessa eri roolissa, mutta häntä kiinnostaa skenografia ja visuaalinen ajattelu myös teatterin ulkopuolella. Viimeisimpiä töitä on mm. kollektiivisesti toteutettu FOCT-installaatio Amos Rexin Generation 2020 -näyttelyyn. Lisäksi Hallikainen työskentelee Yellow Film & TV:llä.

Levoteatteri perustettiin vuonna 2018. Se etsii uusia tapoja tehdä teatteria ja esittäviä taiteita. Levoteatteri on vapaa ammattiteatteriryhmä, joka pyörittää teatterin lisäksi kaikkia esittäviä taiteita yhdistävää LAFKA-klubia, Runokuvaa-näyttelykonseptia sekä Coll name generator -esityssarjaa.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: Jessica Pohjola
Grafiikka: Halliström ja Viola Virtamo

Share