Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Uutiset

Kyy tuli pihalle – mitä tehdä?

Kiehtovat kyyt

Kyiden elämästä ja käyttäytymisestä saa perusteellisen kuvan tutustumalla Jarmo Latvan ja Lisse Tarnasen tänä vuonna ilmestyneeseen kirjaan Kiehtovat kyyt.

Rusakkojen, kauriiden, siilien ja muiden eläinten lisäksi pihalle voi eksyä myös kyy. Jos yhteiselo kyyn kanssa on mahdoton ajatus, kyy voidaan siirtää pois pihalta.

Kyyn siirtäminen on taitolaji, eikä läheskään aina paras vaihtoehto. Useimmiten siirtäjä kutsutaan paikalle, jos kyy on nähty pihalla tai puutarhassa. Siirtopyyntöjä tulee eniten keväisin, jolloin koiraskyyt etsivät naaraita ja liikkuvat siksi aktiivisesti. Useimmiten ne ovat pihalla vain ohikulkumatkalla.

-Kyyt jakavat ihmisen kanssa samaa elinaluetta häiriöittä ja paljon useammin kuin mitä useimmat voisivat uskoakaan ja useimmiten täysin ilman ongelmaa, kunnes kyystä tehdään näköhavainto. Tämän jälkeen siirtoa pidetään luontoystävällisenä patenttiratkaisuna, mitä se kuitenkaan kyyn kannalta ei välttämättä ole, Toni Beckman toteaa. Toni Beckman on Kyyatlaksen (kyyatlas.fi) hankevastaava ja kyyasiantuntija.

Mitä kyyn siirtäminen tarkoittaa?

On syytä erottaa kaksi erilaista siirtoa. Kyy voidaan siirtää piha-alueen laidalle tai juuri sen ulkopuolelle. Toisaalta kyy voidaan siirtää kauemmas, esim. kilometrien päähän metsään. Jälkimmäinen tapa on kyylle erittäin vaarallinen ja on todettu, että kyyt usein kuolevat tällaisen siirron seurauksena.

Kyyn kanssa samalla tontilla?

Kyyt eivät yleensä viihdy alueilla, joissa niille ei ole suojaa eikä ruokaa. Niinpä piha kannattaa pitää matalakasvuisena ja sijoittaa risukot ja puukasat kauemmas pihan ydinalueista.
-Kun kyyn liikkumisen ja muut metkut oppii tuntemaan, saa tuntemattoman pelkoon ja epävarmuuteen liittyvät asiat korvattua tiedolla ja kokemuksella, jotka tuovat varmuutta yhteisen pihan jakoon, Toni Beckman toteaa.

Teksti: Susan Wilander

Share