Oulunkyläinen - Pohjoiset esikaupungit -lehti

Paloheinä, Urheilu & liikunta, Uutiset

Paloheinään suunnitellaan frisbeegolfrataa

frisbeegold Joshua Choate

Frisbeegolfia. Kuva: Joshua Choate.

Paloheinän täyttömäelle suunnitellaan frisbeegolfrataa. Rata tulisi kiertämään täyttömäkeä suositulla ulkoilualueella. Ajatus on herättänyt ristiriitaisia tunteita. Rata lisää Paloheinän alueen urheilu- ja virkistyspalveluiden tarjontaa, mutta toisaalta pelätään sen myös vaikeuttavan muuta ulkoilua alueella.

Frisbeegolfradan sijoittamisesta Paloheinään on tehty aloitteita jo useita vuosia sitten. Vihreiden kaupunginvaltuutettu ja frisbeegolfharrastaja Jussi Chydenius on tehnyt radasta valtuustoaloitteen 2017. Frisbeegolf on edullinen ja matalalla kynnyksellä aloitettava ulkourheilulaji, joka sellaisena sopii hyvin esimerkiksi koululiikuntaan.

Paloheinän radan suunnittelussa Helsingin ulkoilupalvelut on tehnyt harrastajien kanssa yhteistyötä mahdollisten sijoituspaikkojen kartoittamisessa.

 -Frisbeegolfin harrastajilta on tullut toiveita saada harrastuspaikkoja Helsinkiin. Ulkoilupalvelut tutki harrastajien kanssa eri vaihtoehtoja löytää paikkoja Helsingin alueelta ja ulkoilualueilta (Luukki). Paloheinään sopivin paikka löytyi täyttömäen ympäristöstä, joka kaavassa on merkitty VU-alueeksi, mikä mahdollistaa sijoittaa alueelle urheilu- ja virkistyspalveluja. Ulkoilupalvelut tilasi radan suunnittelun, jotta näkisimme miten rata sopisi ja mahtuisi kyseiselle VU-alueelle. Rata mahtuu kyseiselle alueelle hyvin. Lähtökohdat radan sijaintiin olivat hyvät joukkoliikenneyhteydet sekä riittävät pysäköintialueet.

Tällä hetkellä meillä on tarkoitus saada suunnitelmat siihen vaiheeseen, että tiedämme mitä radan perustamiskustannukset tulevat olemaan. Tämän jälkeen on tarkoitus myös kuulla kaikkia osapuolia, ulkoilupalvelupäällikkö Stefan Fröberg Helsingin kaupungilta kertoo.

Sosiaalisessa mediassa on esitetty myös huolta siitä, miten rata vaikuttaa muuhun ulkoiluun Paloheinän täyttömäen ympäristössä.

Frisbeegolfin periaate muistuttaa golfia. Rataa kierretään kiekkoa heittäen ja tavoitteena on saada kiekko maalikoriin mahdollisimman vähin heitoin. Korin ei välttämättä tarvitse olla varsinainen frisbeegolfkori, luonnosta löytyviä elementtejä kuten puita, kiviä ja tolppia voi myös käyttää maalina.

Frisbeegolf sopii kaikenikäisille ja pelaamiseen tarvitaan minimissään yksi kiekko pelaajaa kohti. Ratoja kierretään 3-5 pelaajan ryhmissä. Yhden väylän pituus vaihtelee 50 metristä 250 metriin. Väylän ihannetulos eli par vaihtelee väylän pituudesta riippuen 2:n ja 5:n välillä.

Pelatessa tulee ottaa huomioon sekä muiden turvallisuus että ympäristön suojeleminen.

Teksti: Susan Wilander

Kuva: Joshua Choate

Share